SGK'dan şok rapor

Adana'da vatani görevini yaparken donma tehlikesi geçirdiği için uzun süre tedavi gören ve 2000'de ayak parmakları, 2004'de iki ayağı diz kapağının altından, sağ elinin de 4 parmağı kesilen bir kişi, 7 yıl yatırdığı sigorta primini de göz önüne alarak malulen emekli olmak için Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurdu.

Ancak hastaneden yüzde 72 engelli raporu alan sigortalıya SGK'dan 'malullük aylığı bağlanmaya teşkil edecek, iş gücünü kaybetmiş durumda sayılmanızı gerektiren bir bulgu
mevcut olmadığına karar verilmiştir' denilerek emeklilik işlemi yapılmadı.

Adana'da kaldırımlarda tekerlekli sandalye ile tespih, mendil, kolonya, esans, pil gibi eşyalar satarak 5 çocuğunun nafakasını çıkarmaya çalışan Hüseyin Doğan'ın(47) hayat hikayesi duyanları hayrete düşürüyor. 27 yıl önce davul ve zurnalarla vatani görevini yapmak için uğurlanan Doğan, 1983'den 1985 yılına kadar Kars'ın Sarıkamış ilçesinde vatani görevini yerine getirdi. Ancak Doğan, Sarıkamış'ın eksi 30 derece soğuğunda nöbet tutarken donma tehlikesi geçirdi.

Hastaneye kaldırılan Doğan, çabuk müdahale edildiği için moraran ayakları ve sağ eli donmak üzereyken kurtarıldı. Ancak Doğan'ın hayatı bundan sonra tamamıyla değişti. Ayak ve ellerini kaybetmemişti ama tam anlamıyla da kullanamıyordu. Sürekli tedavi gördü. 1985 yılında vatani görevini tamamlayarak memleketi Şanlıurfa'ya döndü. Daha sonra iş bulmak üzere Adana'ya gelerek buraya yerleşti. Donma nedeniyle ara sıra ayak ve ellerinde rahatsızlık oluyordu ama aksaklık olmadan hayatına devam ediyordu. Doğan daha sonra evlenerek 5 çocuk babası oldu.

Bu sırada ayağında ve sağ elinde ağrılar oluşmaya başladı. İhmal ederek doktora fazla gitmedi. Ta ki 2000 yılında durumunun kötüye gitmesine kadar. Ağrıları iyice artan Doğan'ın iki ayağının parmakları kesilmek zorunda kaldı. Zamanında müdahale edilmediği için rahatsızlık ilerledi ve 2004 yılında ayakları ile birlikte Doğan'ın diz kapağının altından iki bacağı kesilmek zorunda kaldı. Aynı zamanda Doğan'ın sağ elinin 4 parmağı da kesildi. Ama Doğan yılmayarak hayat mücadelesine devam ederek 5 çocuğuna ve eşine nafakasını götürmeye çalışmaya devam etti. Bu arada isteğe bağlı olarak tam 5 yıl 2 ay 16 gün Bağ-Kur primi yatırdı.

Askerliği de saydırarak bunu 7 yıla çıkardı. Arkasından da SGK Adana Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Çukurova Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü'ne malulen emekli olmak için başvuru yaptı. Başvurunun ardından Doğan, hastaneye yönlendirilerek rapor alması gerektiği bildirildi. Bunun üzerine Doğan, Adana Numune Hastanesi'nden 'Yüzde 72 oranında engellidir' raporu aldı.

Bu raporu da aldıktan sonra Doğan emekli olmak için gün sayarken SGK'dan Doğan'a "Bölge sağlık kurulumuzca raporların incelenmesi neticesinde, malullük aylığı bağlanmaya esas teşkil edecek oranda iş gücünü kaybetmiş durumda sayılmanızı gerektiren bulgu mevcut olmadığına karar verilmiştir" cevabı yazıyla bildirilerek emekli olamayacağı çalışabileceği söylendi.

Doğan SGK'dan çalışabilirsiniz cevabı aldıktan sonra yıkıldığını belirterek, "Ben vatani görevimi yaparken donma tehlikesi geçirdiğim için yıllar sonra önce ayak parmaklarımı sonra ise iki bacağımı diz kapağımın altından ve sağ elimin 4 parmağını birden kaybettim. SGK bana çalışabilirsin diyor. Evet, ben kaldırımlarda tekerlekli sandalye ile kolonya, mendil satarak çalışıyorum. Ama ortada bir gerçek var ben bakıma muhtacım. Ben devletime 18 ay askerlik yaptım ama o benim zor yanımda olmuyor. Ben bu halde nasıl çalışırım" diye tepki gösterdi.

Emekli olmak için diz kapağının altından değil de belden aşağısının mı kesilmesi gerektiğini SGK'ya soran Doğan şunları kaydetti:

"Ben bu anlayışı anlamıyorum. Hastane bana yüzde 72 engelli raporu verdi. Bu raporun yüzde 100 mü olması lazım. O zaman ben öleyim ondan sonra malulen emekli etsinler. Bu nasıl bir anlayış? Ama ben bu halde de çalışıp 5 çocuğuma bakıyorum."

MALULEN EMEKLİ OLMAK İÇİN BAŞVURAN KİŞİNİN
SİGORTA BAŞLANGIÇ SÜRESİNİN EN AZ 10 YIL OLMASI GEREKİR


Adana Sosyal Güvenlik İl Müdürü Muhammet Gerçek ise yaptığı açıklamada kimlerin malulen emekli olabileceğinin 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 26. maddesinin B bendine göre malulen emekli olmak için başvuran kişinin sigorta başlangıç süresinin en az 10 yıl olması gerektiğini belirterek, "Hastalık nedeniyle emekli olmak için, gerekli koşulları sağlayarak başvuran kişi, çalışma gücünün en az 2/3'ünü kaybettiği kurumca tespit edilir ise malulen emekliliğe hak kazanmış olur.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun sigortalının veya işverenin talebi üzerine kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu, çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az yüzde 60'ını kaybettiği kurum sağlık kurulunca tespit edilen sigortalı, malullük sigortası bakımından malul sayılır.

Ancak, sigortalı olarak ilk defa çalrrledi ve 2004 yılında ayaklarışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma gücünün yüzde 60'ını kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse, sigortalı bu hastalık veya özrü sebebiyle malullük aylığından yararlanamaz" ifadelerini kullandı.

Gerçek, başvuran kişinin en az on yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak bin 800 gün primi olması gerektiğine dikkat çekerek şunları kaydetti:

"Eğer en az 10 yıl olmamışsa başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olması gerekiyor. Başka birinin bakıma muhtaç kişilerin ise en az beş yıldan beri sigortalı bulunup toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması gerekiyor. Bize başvuru yapan Hüseyin Doğan'ın hastane raporunda başkasının bakımına muhtaç olmadığı için malulen emekli yapılmamıştır. Sigorta yılını doldurmasını beklemek zorunda kalmıştır."


Bakmadan Geçme