• Haberler
  • Genel
  • Uluslararası Madde Bağımlılığı Sempozyumu Başladı

Uluslararası Madde Bağımlılığı Sempozyumu Başladı

Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde organize edilen Uluslararası Madde Bağımlılığı Sempozyumu bugün başladı.Malatya Valiliği, İnönü Üniversitesi, Hayat Vakfı Malatya Şube Başkanlığı, BAM ve Yeşilay Cemiyeti Malatya...

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde organize edilen Uluslararası Madde Bağımlılığı Sempozyumu bugün başladı.
Malatya Valiliği, İnönü Üniversitesi, Hayat Vakfı Malatya Şube Başkanlığı, BAM ve Yeşilay Cemiyeti Malatya Şubesi, ulusal olarak da Başbakanlık Tanıtım Fonu, Yeşilay Cemiyeti, Diyanet işleri Başkanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Adelet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve TRT, uluslararası olarak da Türk Dünyası Belediyeler Birliği, Yemen Uyuşturucu Derneği, Kırgızistan ve Bosna HersekYerel Yöneticileri, Malezyalı Psikiyatrist Dr. RusdiAbdRashid’in destek verdiği Sempozyum, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE SARE DAVUTOĞLU TELGRAF GÖNDERDİ
Sempozyum açılışına Malatya ve ülke genelinin yanı sıra yurt dışından yoğun bir katılımcı ve izleyici kitlesi katıldı. Programa, Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık, Mustafa Şahin, Taha Özhan, Nurettin Yaşar, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile Gümrük ve Dış Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci olmak üzere çok sayıda kişi telgraf gönderirken, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gönderilen telgraf metinleri okundu.
Kutlama telgraflarının ardından Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından madde bağımlılığının önüne geçilmesi noktasında gençlere yönelik yapılan yatırım ve hizmetlerin yer aldığı bir film gösterildi. Gösterilen filmde Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete sunulan ve yoğun ilgi gören Sanat Merkezi, semt konakları, eğitim ve okuma merkezleri, yaşam ve spor merkezleri, sportif faaliyetler, sosyal etkinlikler ile kurs, tiyatro ve koro gibi çalışmalar yer aldı.
ÇAKIR: “ŞEHRİ İMAR EDERKEN GÖNÜLLERİ DE İHYA ETME GAYRETİNDEYİZ”
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, yaptığı konuşmada Malatya’nın Doğu’nun parlayan yıldızlarından bir tanesi olduğunu ve her geçen gün daha sağlıklı büyüyen ve gelişen bir şehir olduğunu belirterek, bu şehre hizmet etmekten büyük gurur duyduğunu söyledi. Malatya’nın ailenin en büyük düşmanı olan bağımlılıkla mücadelede büyük bir mücadele başlattığını kaydeden Başkan Çakır, “Şehrimizin kalkınması adına Büyükşehir Belediyesi olarak çok önemli yatırımlar yapıyoruz. Meşhur bir söz vardır. Bir şehri imar ederken insanları ihmal ederseniz, imar ettiğiniz o şehirde ihmal ettiğiniz o nesil tarafından imha edilir diye. Dolayısıyla biz bir yandan şehri imar ederken, bir yandan da gönülleri ihya etmeye gayret ediyoruz. Bizim amacımız özellikle gençlerimiz ve çocuklarımız olmak üzere insanlarımızı sosyal vekültürel anlamda geliştirebilmek. Hizmet ve yatırım yaparken, gençlerimizin ve çocuklarımızın kendini ifade edebileceği imkânları da sunmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda 30’a yakın tesisimiz var, bu tesislerde de 35-40 dalda kurslarımız var. Sonuçta da bu merkezlerimizde ve kurslarımızda faydalanan 10 binlerce çocuğumuz, gencimiz ve hemşehrimiz var. Bu tür etkinliklerle Malatya’nın geçmişten gelen kültürüne layık gençler yetiştirerek, özellikle gençlerimizi bağımlılıktan kurtarmak adına büyük gayret gösteriyoruz. Ayrıca da bu konular ile ilgili faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarına her zaman destek veriyoruz” diye konuştu.
PROF. KARAMAN: “ÜZERİNDE ÇOK DURULMASI GEREKEN BİR MESELE”
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammet İhsan Karaman yaptığı konuşmada, madde bağımlılığının giderek hayatımızda daha çok yer edinip, insanlara acı olaylar yaşattığını belirterek, bu konunun üzerinde çok durulması ve çalışılması gereken bir mesele haline geldiğini söyledi. Bağımlılığın çok önemli ve can yakını bir konu olduğunu kaydeden Karaman, “Bağımlılık meselesiyle mücadele çok önemli ama bağımlılıkla ilgili çok şey söyleniyor, herkes konuşuyor. Fakat yine de mücadelede arzu ettiğimiz neticeye hızlı bir şekilde varamıyoruz. Bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi bu mücadelenin stratejisini belirlerken çok paydaşlı bir şekilde hareket etmemek. Özellikle kamu sektörü, yerel yönetimler, akademi, sivil toplum, özel sektör ve medyanın bir araya gelerek, kendilerine düşen rolleri çok iyi bir şekilde tanımladıktan sonra, ortak stratejilerle hareket etmesidir. Bu sempozyum belki de en büyük başarısını; konunun çok çeşitli paydaşlarını bir araya getirerek, onlara bu mücadele stratejisine yapabilecekleri maksimum katkıyı sunmakla gerçekleştiriyor. Bu sempozyum sayesinde bundan sonra ülkemizde belki de dünyada bağımlılıkla mücadele konusunda oluşturulacak stratejilere çok ciddi katkılar ortaya çıkmış olacaktır. Bu vesile ile ev sahipliği yapan Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Valilik ile tüm paydaşları tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.
AYTEKİN: “GENÇ NÜFUS İÇİN CİDDİ BİR RİSKLE KARŞI KARŞIYAYIZ”
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Temindar Aytekin ise gerek ülkemiz ve gerekse dünya için büyük bir baş belası konuyla uğraştıklarını belirterek, madde bağımlılığı konusunda Türkiye’nin son yıllarda hedef ülke haline geldiğini söyledi. Aytekin, “Doğu-Batı ekseninde madde nakli anlamında uyuşturucu baronlarının sonunda ülkemizi hedef ülke haline getirdiğini görüyoruz. Madde bağımlılığının özellikle çocuklarda çok küçük yaşlara kadar indi. Genç nüfus için ciddi bir riskle karşı karşıyayız. Daha yolun başındayız. Ama erkenden tedbir almamız gerekiyor. Bu konuda gerek devlet kurumları, gerek yerel yönetimler, gerek sivil toplum kurumlarına büyük roller düşüyor. Çünkü bu topyekun mücadeleyle başarılacak bir konudur. Sadece kamunun mücadelesi yeterli olmaz. Bildiğiniz gibi bu konuda devletin bir strateji belgesi var. 8 bakanlık 1 başbakan yardımcısı koordinatörlüğünde bu konu ile ilgileniyor. Bu konunun özellikle arz boyutu çok önemli. Madde ulaşımına engellemediğimiz sürece problemlerimiz ciddi bir şekilde artacaktır. Arzın kontrol edilmesi gerekiyor. Maddenin ülkeye girişi, dağıtımı ve hedef kitleye ulaşması konusunda özellikle emniyet ve gümrük teşkilatının ciddi çalışmalar yapması gerekiyor. Talep yönüyle ilgili olarak da özellikle gençler ve çocukların maddenin risklerine karşı bilgilendirilmesi gerekiyor. Daha kronik olan madde bağımlısı olan çocuk, genç ve yetişkinlerin tedavi edilmesi konusu çok çok önemli. Komplike bir problemle karşı karşıyayız. Topyekun bir mücadele etmezsek başarı şansımız gözükmüyor. Böyle bir toplantı ve bunun devamında ülke genelinde yapılacak bilgilendirici, bilinçlendirici, farkındalık oluşturucu çalışmaların rolü ve önemi çok büyük. Programı düzenleyen herkese teşekkür ediyorum. Katılım ve katkı sağlayanlara teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
MENTEŞ: “SEMPOZYUM, UYUŞTURUCU İLE MÜCADELEYE ÖNEMLİ KATKI SUNACAK”
Özellikle son dönemlerde gençler arasında yaygınlaşan sentetik uyuşturucuların tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizde de bir tehdit unsuru olarak gündeme geldiğini belirten Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Menteş ise sempozyumun, uyuşturucu ile mücadeleye önemli katkılar sunacağını kaydetti. Menteş, “Uyuşturucu kullanımı Avrupa ile kıyasla ülkemiz için belki büyük bir problem olarak görülmeyebilir. Ama toplumsal etkisi ve algısı itibariyle ciddi bir problemdir. Bakanlığımız tarafından uyuşturucu ile mücadele kapsamında 2014 yılında çıkarılan kanunla uyuşturucu ve uyarıcı madde imal etme cezaları önemli ölçüde artırılmış, bu suçtan ceza alanların ceza süreleri yükseltilmiştir. Artan cezalar nedeniyle caydırıcılığın sağlandığı görülmüştür. Özellikle Narkotimlerin kurulmasıyla daha etkili bir mücadele sergilenmiştir. Uyuşturucu kullananların bir an önce tedavisine başlanması için işlemler kolaylaştırılmıştır. Ayrıca sentetik uyuşturucularla mücadele de kanunla cezalar artırılmıştır. Ülkemizde uyuşturucu kullanma yaşının oldukça düştüğü bilinmektedir. Uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanma suçlarının okul, yurt, hastane, kışla gibi eğitim askeri ve sosyal amaçlı tesisler yakınında kullanma cezaları artırıcı olarak kabul edilmiştir. Bu çerçevede yapılan ve yapılacak yasal düzenlemelerin haricinde uyuşturucu ile ilgili tüm düzenlemelerin gözden geçirilmesi ve çözüm geliştirilmesi amacıyla bakanlığımız bünyesinde, Yargıtay üyeleri, akademisyenler, kurum ve kuruluş temsilcileri ile bir mevzuat geliştirme gurubu oluşturulmuştur. Uyuşturucu madde kullanımı bağımlı bireylerin yanı sıra aile, çevre ve toplumun tamamını tehdit eden, ekonomik ve sosyal sıkıntılara neden olan bir halk sağlığı sorunudur. Sorunla başa çıkmak adına tüm kurum ve kuruluşların dahil olduğu topyekün bir mücadele gereklidir. Bu bağlamda Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapılan sempozyumun uyuşturucu ile mücadele sürecine sunacağı katkı dolayısıyla teşekkür ediyorum” diye konuştu.
KOÇ: “TAKDİRE ŞAYAN ÇALIŞMALAR”
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu I. Daire Başkanı Halil Koç, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı bu çalışmanın takdire şayan olduğunu belirterek, halkın farkındalığını artırılması konusunda ciddi çalışmalar yapılmasını memnuniyetle karşıladığını ifade etti. Madde bağımlılığı ile ilgili olarak HSYK olarak kendilerine düşen görevlerin olduğunu belirten Halil Koç, hem madde bağımlılığı anlamında hem de irade bağımlılığı anlamında kurtulması gereken en önemli sorunlardan birisi olduğunu söyledi. Koç, İnşallah bu sağlıklı toplum oluşturma yolunda her kuruluşumuzun gerekli hassasiyeti göstereceğine inanıyorum. Anayasamızın 58. maddesinde devletimizin gençleri, alkol, uyuşturucu, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan kurtarmak için gerekli tedbirleri alacağı hükme bağlanmıştır. Devlet dahi bu tedbirleri biraz önce konuşmacılarımızın söylediği gibi kurum ve kuruluşlarıyla alacaktır. Bizim bu konuda işin daha çok adli boyutudur. Ayrıca biz hakim ve savcılarımızın bu konularla ilgili bilgilerinin artırılması amacıyla Türkiye Adalet Akademisiyle birlikte hizmet içi eğitim faaliyetleri yapılmaktadır. Hakim ve savcılarımızın bu konuda bilgilerinin artırılmasına özen gösterilmektedir. Yine ilgili kurumların çalışmalarına katkı yapmak amacıyla hakim ve savcılarımız o kurumlarda seminer vermeleri için görevlendirmekteyiz” ifadelerine yer verdi.
KAMÇI: “UYUŞTURUCU İLE İLK TEMAS ARKADAŞ ELİYLE OLMAKTADIR”
Son olarak konuşan Malatya Valisi Süleyman Kamçı, şehirleşme ve şehirlileşmenin pek çok imkanla birlikte çeşitli risk ve problemleri de beraberinde getirdiğini belirterek, bu problemlerin ekonomik sıkıntılar, işsizlik ve özellikle gençlerin içinde bulunduğu sürekli genişleyen sosyal çevre olduğunu söyledi. Uyuşturucu ile ilk temasın sokaktaki herhangi bir satıcı aracılığıyla değil, bizzat arkadaş eliyle olduğunu kaydeden Vali Kamçı, “Aile içi huzursuzlukların, aşırı kısıtlayıcı veya baskıcı tutumların ya da bunun tam tersi olarak aşırı serbest bırakılması nedeniyle çocuğun uyuşturucu ve diğer keyif verici maddelere yönelme riskinin çok yüksek olduğunu bilmeyen ebeveynler mevcuttur. Hatta maddi menfaat sağlamak amacıyla öz evladını bu kirli sektöre kurman eden anne babalar vardır. İşte şu an bir araya gelmemize vesile olan sempozyum gibi anlamlı organizasyonlar vasıtasıyla, hem daha bilinçli toplumlar oluşturulacak, hem de uyuşturucu madde kullanımına karşı yerel ulusal ve uluslar arası düzeyde çok daha etkin mücadele yöntemleri geliştirecektir. Madde bağımlısı bir kişinin bu bataktan kurtarılması elbette insani ve vicdani bir görevdir. Fakat bundan daha önemli olan şey kişinin bu tür zararlı alışkanlıklara hiç tevessül etmemesidir. Takdir edersiniz ki, iyi eğitilmiş ahlaki altyapısı sağlam ve milli manevi değerleri haiz olan her insan bu illetlerden şiddetle kaçınacak, hatta bu kötülüklere götüren yol ve ortamlardan bile uzak duracaktır. Bu nedenle toplumların mayası olan değerlerimize sahip çıkmak, bu değerleri yetişen nesle bıkıp usanmadan aktarmak ve çocuklarımızla daha iyi iletişim kurmak mecburiyetindeyiz. Bu duygu ve düşüncelerle, sempozyumu organize eden başta başbakanlık, Malatya Büyükşehir Belediyesi Bağımlılıkla Mücadele Platformu, Hayat Vakfı ve Yeşilay olmak üzere bütün kurum ve kuruluşlara bilgi ve birikimlerini paylaşacak olan kıymetli katılımcılara teşekkür ediyor. Ülkemizde ve dünyada uyuşturucu maddelerin esamesinin bile kalmamasını diliyorum” şeklinde konuştu.
UYUŞTURUCU İLE MÜCADELEDE DEVLET POLİTİKALARI KONFERANSI
Açış konuşmalarının ardından Malatya Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu tarafından Madde Bağımlılığı ile ilgili bir gösteri sunuldu. Gösterinin ardından Uyuşturucu ile Mücadelede Devlet Politikaları konulu konferans verildi. Sağlık Bakanlığı Tütün ve Bağımlılık Daire Başkanı Sertaç Polat tarafından verilen konferansta; 1983-2015 yılları arasında Türkiye’de uyuşturucu ile mücadelede kilometre taşları anlatıldı. 1983 yılından günümüze kadar Uyuşturucu ile mücadelede konusunda yapılan kanuni düzenleme ve yapılan çalışmaları ayrıntılı bir şekilde anlatan Daire Başkanı Polat, çeşitli yaş gruplarının Avrupa ve Avrupa Birliği - Türkiye kıyaslamalarını yaptı. Uyuşturucu konusunun toplumsal etkisi ve algısının büyük bir problem olduğunun altını çizen Polat, uyuşturucu ile mücadelede mevzuat ayağının çok önemli olduğunu söyledi.
HAFTA SONU 10 OTURUM DAHA YAPILACAK
20 Aralık Pazar gününe kadar devam edecek olan Uluslararası Madde Bağımlılığı Sempozyum’un ilk gününde tek oturum yapılırken, hafta sonunda 10 oturum daha yapılacak. 19 Aralık Cumartesi ve 19 Aralık Pazar günü yapılacak olan oturum başlıkları şöyle: Madde Bağımlılığında Mevcut Durum: Dünya, Türkiye ve Bölge, Gençlik ve Madde Bağımlılığı: Rehberlik, Koruyucu ve Önleyici Faaliyetler, Bağımlılık Yapan Maddeler ve Bağımlılık Süreci, Tıbbi Tedavi ve Madde Bağımlısını Bekleyen Tehditler, Madde Bağımlılığı ile Mücadele: Toplum, Aile, Okul, Madde Bağımlılığı ile Mücadele: Devlet Kurumları, Madde Bağımlılığı ile Mücadele ve Medya, Madde Bağımlılığı ile Mücadele: Yerel Yönetimler, Madde Bağımlılığı ile Mücadele: Sivil Toplum Kuruluşları, Madde Bağımlılığı ile Mücadele: Din.

Bakmadan Geçme