Turgut Özal Tıp Merkezi'nden Bir Başarı Daha

Karaciğer naklinde dünyada ikinci Avrupa ve Türkiye'de birinci olan, kemik iliği, böbrek ve göz kornea nakillerini başarılara imza atan İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi (TÖTM) organ nakli konusundaki başarılarına bir yenisini...

Karaciğer naklinde dünyada ikinci Avrupa ve Türkiye’de birinci olan, kemik iliği, böbrek ve göz kornea nakillerini başarılara imza atan İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi (TÖTM) organ nakli konusundaki başarılarına bir yenisini daha ekledi. İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi, şimdi de ince bağırsak nakli yapmaya başladı.
Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimlik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen basın toplantısında, başlatılan ince bağırsak nakli hakkında bilgi verildi. Düzenlenen toplantıya İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Tıp Fakültesi Dekanı ve Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Ünsal Özgen, Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Cüneyt Kayaalp, Yrd. Doç. Dr. Veysel Ersan, Yrd. Doç. Dr. Sait Murat Doğan ve Yrd. Doç. Dr. Cemalettin Koç katıldı. Konuşmasına basın mensuplarının 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayarak başlayan Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, Turgut Özal Tıp Merkezi Cerrahi Bölüm Başkanlığı’nın yeni bir işe daha imza attığını belirterek, çalışanları tebrik etti. Türkiye’de çok az merkezde yapılan ince bağırsak naklinin Malatya’da ilk kez yapıldığını kaydeden Çelik, üniversite olarak bu tablodan gurur duyduklarını aktardı.
Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, İnönü Üniversitesi’nde 2002 yılında başlanılan karaciğer nakillerinde, İnönü Üniversitesi’nin 2008 yılından itibaren Türkiye’de ve Avrupa’da bir numaraya geldiğini kaydetti. Yılmaz, “2015 yılında da en zor hasta grubuna 203 karaciğer nakli yapılmış, yüzde 80’in üzerinde bir başarıyla ülkemiz ve Avrupa’da bir numaradaki yerimizi pekiştirmiş bulunuyoruz. Yeni açılan Karaciğer Nakli Hastanemizde bu yıl veya en geç gelecek yıl dünyanın bir numaralı karaciğer nakil merkezi olacağımız kaçınılmazdır. Malatya nasıl dünyanın kayısı başkenti olarak anılıyorsa, karaciğer nakli başkenti olarak da anılacağını büyük bir onurla söyleyebiliriz. Toplantımızın esas amacı, aralık ayında başladığımız, ülkemizde çok nadir olarak yapılan ince bağırsak nakilleri ile ilgili sizleri, dolayısıyla da halkımızı bilgilendirmektir. Bu notada da dünyanın bir numarası olma yolunda çalışmalarımız mevcuttur” diye konuştu.
İnce bağırsak nakillerinden sorumlu Yard. Doç. Dr. Sait Murat Doğan ise ince bağırsak naklinin ruhsatını geçen sene aldıklarını ifade etti. Bağırsak naklinin Türkiye’de sadece İzmir’de Tepecik Eğitim Hastanesi’nde yapıldığını belirten Doğan, artık bağırsak naklinin Turgut Özal Tıp Merkezi’nde de yapıldığını dile getirdi. Doğan, “Ruhsatı olan başka bölümler var ama aktif olarak çok yapılmıyor. İnce bağırsak nakli kimlere gerekiyor? İnce bağırsak hastalığı gelişmiş hastalara bu nakil yapılıyor. Yapılmazsa ne oluyor? Hastalar beslenemedikleri için normal yoldan, damar yoluyla beslenmek zorunda kalıyorlar. Belirli bir süre sonra bunlarla ilgili komplikasyonlar görülüyor. Bu hastalarda karaciğer yetmezliği gelişiyor ve enfeksiyonla ilgili çok ciddi problemleri oluyor. Hastalar yaklaşık 2-2 buçuk yıl sonra çok kötü duruma geliyorlar, çok zayıflıyorlar. Bu yüzden diğer organ nakillerine göre yapılması daha riskli. Bu riskler göze alınarak bu işlem yaklaşık son 20 yıldır dünyada yapılmaya başlandı. Ülkemizde de 6-7 yıldır yapılıyor. Biz de geçen sene yapmaya başladık. 2 tane hastamız var şu anda yaptığımız. Eskiden bu tip hastalar artık kalan ömrünü evinde geçirmek üzere evlerine gönderiliyordu. Bunu sizin aracılığınızla tüm Türkiye’ye duyurmak istiyoruz. Artık merkezimizde bununla ilgili çalışmalar başlıyor. Aktif olarak da yapmaya başladık” şeklinde konuştu.
İnce bağırsak yetmezliği şikayeti nedeniyle uzun yıllar sağlık sorunu yaşayan 38 yaşındaki Adıyamanlı Sinan Yanar ve 39 yaşındaki Kahramanmaraşlı Fatma Ermeydan’a Turgut Özal Tıp Merkezi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı tarafından ince bağırsak nakli yapıldı. Nakil yapılan hastalardan Sinan Yanar, “Ankara’ya gittim. Oradan tekrar Adıyaman’a gittim. Nakil olmam gerekiyordu. Tabi burada, Malatya’da bunun yapıldığını öğrendim. Yeni başlamıştı. Yoksa tekrar Ankara’ya gidecektim, oradan da İzmir’e gidecektim. Çok şükür burada hocalarımız bizi ameliyat etti. Şu an çok iyiyim. Yürüyorum. Kendi ihtiyaçlarımı çok şükür karşılıyorum” diye konuştu.

Bakmadan Geçme

Malatya Gündem - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
WhatsApp İhbar Hattı
0533 929 28 58
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!