Süt Projesi Doğru, Yöntemi Yanlış Buldu

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, hükümetin süt dağıtım projesini doğru, yöntemi ise yanlış bulduklarını söyledi.


TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek yaptığı basın açıklamasında, “Süt ve süt ürünleri sağlıklı bir yaşam için vazgeçilemez besin kaynaklarıdır. Süt, insan için doğumdan itibaren yaşamın her döneminde gereksinim duyulan besin öğelerini, yeterli ve dengeli biçimde sağlayan en önemli gıdalardandır. Buna karşın ülkemiz süt tüketimi, gelişmiş ülkelerden oldukça düşüktür. Örneğin yıllık kişi başı süt tüketimi Finlandiya’da 134 litre, İngiltere’de 106 litre ve İspanya’da 94 litre iken, Türkiye’de sadece 25 litredir" dedi.
Süt içmenin özellikle okul çağı çocuklarının hayatlarında önemli bir fark oluşturarak hem fiziki olarak gelişimi sağladığını hem de başarı performanslarını yükselttiğini söyleyen Çiçek, ülkemizde halen anne sütünden sonra ekonomik sıkıntılar nedeniyle hiç süt içmemiş çocuklar bulunduğunu kaydetti. Oda olarak son dönemde uygulanan Okul Sütü Projesi’ni doğru bulduklarını, ancak pek çok bölgede devam eden sorunların giderilerek devam ettirilmesi gerektiğine inandıklarını belirten Çiçek, "Her gün yaklaşık 7.2 milyon öğrenciye 200 mililitre okul sütü dağıtımını öngören Okul Sütü Programı alelacele başlatılmıştır. Birçok bölgede yüzlerce çocuğun dağıtılan sütlerden rahatsızlanması üzerine yapılan incelemede, sütlerin hiçbirinde hastalık yapıcı mikroorganizma ya da bakteriye rastlanmadığı belirtilmiştir. Sadece Sivas’ta bir firmanın sütünde hastalık yapıcı olmayan (saprofit) mikroorganizmaların bulunduğu ve sterilize şartları sağlamadığından bu firmanın dağıtım zincirinden çıkarıldığı açıklanmıştır” diye konuştu.
"Proje başlayalı 20 gün olmasına rağmen bazı bölgelerde süt kaynaklı rahatsızlar yaşanmaktadır. Artık 'süt şekerine hassasiyet' gibi basit gerekçelerle açıklanamayacak olan bu durumun, toplumun süte bakışını ve süt tüketimini olumsuz etkileyeceği açıktır" diyen Çiçek, "Süt üzerindeki kuşkuların ortadan kaldırılabilmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca dağıtılan sütler sıkı biçimde kontrol edilmeli ve sağlıklı sütler çocuklarımıza ulaştırılmalıdır. Her yıl büyük fiyat dalgalanmaları karşısında büyük zorluklarla karşılaşan, zaman zaman hayvanlarını kesime gönderen çiftçilerimizin desteklenmesi kapsamında sütler kooperatif ve birlik örgütlenmeleri üzerinden temin edilmeli, böylece piyasada fiyat istikrarı sağlanmalı ve üretici hak ettiği geliri elde etmelidir" ifadelerini kullandı.
Çiçek, açıklamalarını şöyle tamamladı:
"Sağlıklı beslenme temel bir insan hakkıdır. Bu temel kabul kapsamında devletin sağlıklı koşullarda süt üretimini ve tüketimini artırması; üretilen sütün bireylere, özellikle gereksinimi olan kişilere ulaştırılmasında sorumluluklarını yerine getirmesi büyük önem taşımaktadır.”

Bakmadan Geçme