Şehrin göbeğinde yerinde ayrıştırma!

6 Şubat'ta yaşanan depremlerde ağır hasar alan Malatya'da yıkım çalışmaları devam ediyor. Malatya Valiliği tarafından 5 ay önce yasaklanan yerinde ayrıştırma, şehrin göbeğindeki PTT binası enkazında uygulanıyor.

6 Şubat'ta yaşanan depremlerde ağır hasar alan Malatya'da yıkım çalışmaları devam ediyor. Malatya Valiliği tarafından 5 ay önce yasaklanan yerinde ayrıştırma, şehrin göbeğindeki PTT binası enkazında uygulanıyor. Vatandaşlar, yasağa uymayan firmaları eleştiriyor. Yasağa uymayan firmalar, şehrin göbeğindeki enkazda çalışma yürüterek, çevreye toz ve gürültü yayıyor. Bu durumum kendilerini rahatsız ettiğini dile getiren vatandaşlar, yasaklanan yerinde ayrışma kararı unutuldu mu? diyerek yasak kararının uygulanmasını istiyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Malatya’da yıkım çalışmaları sürüyor.  Kentte yıkım sonrası yerinde ayrışım işlemi valilik tarafından yasaklanmasına rağmen şehrin merkezinde 20 Kasım’da yıkımına başlanan Merkez PTT Binası enkazında yerinde ayrıştırma yapılıyor. Uzun süren yıkım çalışmaları ve yerinde ayrıştırmaya vatandaşlar tepkili.

Valilik denetlemeyince firmalar umursamıyor

6 Şubat’ta meydana gelen depremlerden etkilenen Malatya’da, 6 bin bina yıkıldı ve 35 bin 680 bina ağır hasar aldı. 20 bin 74 ağır hasarlı binanın yıkıldığı kentte bir yandan ağır hasarlı binaların yıkım işlemi sürerken, diğer yandan yıkılan binaların enkazlarındaki ayrıştırma işlemleri sürüyor. Ağır hasarlı binaların yıkımı ve yerinde ayrıştırma esnasında çevreye yayılan tozlar nedeniyle şehir yaşanamaz duruma gelirken, vatandaşlar duruma tepki göstermiş tepkiler üzerine Malatya Valiliği yerinde ayrıştırmayı 13 Temmuz’da yasaklamıştı. Ancak yasağın üzerinden yaklaşık 5 ay geçmesine rağmen yıkım firmaları bu yasağa uymayarak, yıkılan binaları yerinde ayrıştırmaya devam ediyor. 

Şehir merkezinde yerinde ayrıştırma yapılıyor 

Depremlerde ağır hasar alan ve şehrin göbeğinde bulunan PTT Binası da yerinde ayrıştırılan binalardan biri oldu.  Şehrin göbeğinde yapılan yerinde ayrıştırma vatandaşların tepkisine neden olsa da firmalar bu duruma aldırış etmedi. Depremden bu yana yaşamın bir parçası haline gelen enkaz, moloz ve kepçe görmekten fazlasıyla yorulan vatandaşlar, firmaların yerinde ayrıştırma yaparak moloz kaldırma süresini uzatmasına eleştirerek soruna kalıcı çözümler bulunmasını istiyorlar.

PTT binası ne zaman yıkıldı?

6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya’da, depremlerde birçok kamu binası ağır hasar aldı. Daha önce 24 Ocak Elazığ 2020 yılında meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde hasar alan ve güçlendirilen Merkez PTT binası da depremlere dayanamayan kamu binalarından biri oldu. Binanın yıkımına 20 Kasım’da başlanmış ve yıkım çalışmaları yaklaşık 10 gün sürmüştü. Uzun süren yıkım çalışmaları sonrası enkazın yerinde ayrıştırılması vatandaşı adeta çileden çıkardı.

 

Kaynak: Malatya Net Haber

Bakmadan Geçme