Prof. Dr. Burhanettin Dönmez, Mesut Özdemir'in konuğu oldu

 Talim Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Burhanettin Dönmez, Instagram üzerinden her akşam canlı olarak gerçekleştirilen 'Deniz Kitabevleri Eğitim Sohbetleri'nde Mesut Özdemir'in konuğu oldu.    

 

OKULLAR TATİLEMİ GİRİYOR ?

 Talim Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Burhanettin Dönmez, Instagram üzerinden her akşam canlı olarak gerçekleştirilen “Deniz Kitabevleri Eğitim Sohbetleri”nde Mesut Özdemir’in konuğu oldu.                            

Sayın Dönmez, okulların açılması ile ilgili yaptığı açıklamada salgının seyri  göz önüne alındığında  2019-2020 eğitim öğretim yılı için eğitim sürecinin yüksek ihtimalle tamamlandığını, olası farklı bir durumun oluşması ihtimalinde ise Bakanlık olarak her türlü senaryoya karşı A,B hatta C planlarımız mevcuttur, dedi.

Bilim Kurulunun vereceği kararlar noktasında gerekeni yapmaya hazır olduklarını ileten DÖNMEZ, son süreçler göz önünde bulundurulduğunda haziran ayında eğitime başlamanın çok uzak bir ihtimal olduğu gözükmektedir. Bakanlığımız öğrencilerimizin bir mağduriyet yaşamaması için gerekli telafi eğitimlerini profesyonel bir şekilde planlamaktadır, dedi.

DERS KİTAPLARI DEĞİŞİYOR MU?

          Uzaktan eğitim ile birlikte eğitim sürecinin ve eğitim materyallerinin büyük bir değişime uğrayıp uğramayacağı ile ilgili bir soruya ise bundan sonra yayımlanan eserlerin şekil ve içerik olarak eski kitaplardan daha farklı olacağını belirten Talim Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Burhanettin Dönmez,  yeni hazırlanacak ders kitaplarında bulunacak karekod uygulaması ile öğrencilerin EBA’ ya direkt bağlanabilmesi ve bu bağlantı üzerinden ders kitaplarındaki soruların çözümlerine ve zenginleştirilmiş içerik videolarını ulaşabilmesini sağlayacağız, diyerek cevapladı. Dönmez, her alanda olduğu gibi yayıncılıkta da yeni bir dönemin başlayacağını ve ders kitaplarının tasarımlarının değişeceğini iletti.

ÖRNEK SORULARIN SAYISI ARTIRILACAK MI?

Bakanlığımızın Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan örnek soruların öğrenci, veli ve öğretmenlerimiz tarafından büyük bir ilgiyle takip edildiğini biliyoruz. Bu konudaki talebi karşılamak üzere örnek soruların sayısını artırarak öğrenci, veli ve öğretmenlerimizin daha fazla istifade etmelerine imkân sağlayacağız, dedi.

DERS SAYISI AZALACAK MI? UZAKTAN EĞİTİM NASIL OLACAK?

Sözlerine Yuval Harari’nin “21.Yüzyıl İçin 21 Ders” kitabından bir alıntı yaparak başlayan Başkan Dönmez, “Olağanüstü dönemlerde alınan tedbirler ve tarihsel süreç hızlanır. Bunun sonucu olarak geçici olarak alınan önlemler kalıcı hale gelmeye başlar.” Bizde de benzer durumlar ister istemez olacaktır. Uzaktan eğitim dünyada bir ivme kazandı. Bizim de yaptığımız çalışmalarda bilgi aktarımına ait derslerin uzaktan eğitim ile alınabileceğine dair kanaatimiz var. Daha doğrusu şunu söylemek lazım: Ezbere dayalı derslerden ziyade özellik son zamanlarda üzerinde durduğumuz tasarım beceri atölyeleri, sosyal-duygusal beceriler gibi konuların müfredatta daha çok yer bulması gerekiyor. Bütün bu yapılanma doğrultusunda geçenlerde sayın Bakanımız da ifade ettiler, bizim ders saatlerini azaltmak gibi bir politikamız da var.

Pandemi süreci ile hayatımıza giren uzaktan eğitim uygulamalarında  bazı teknik aksaklıklar yaşanmış olsa da yeni dönemde uzaktan eğitim yeni gelişmelerle daha profesyonelce planmış bir eğitim modeli şeklinde öğrencilerimizle buluşacaktır ve uzaktan eğitim artık eğitimimizin içerisinde yer alacaktır, dedi.

 

OKULLARIMIZ PANDEMİ VE SAĞLIK AÇISINDAN BUNDAN SONRA NASIL OLACAK?

           Pandemi kuralları ve sosyal izolasyon çerçevesinde okullarımız ve sınıflarımız yeniden düzenlenerek bu anlamda gereken tüm önlemlerin alınacağını ifade eden Talim Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Burhanettin Dönmez farkı simülasyon çalışmalarının titizlikle devam ettiğini ve yeni eğitim öğretim döneminin başlaması ile birlikte uygulamaların sahaya yansıtılacağını belirtti. Tekli veya ikili eğitimin yapıldığı okullarımızda tüm çalışmaların planlanması yapıldı lakin öncelikle pandemi sürecinin sonlanması için sağlık kurallarını sıkı sıkıya uymamız gerekiyor, dedi.

SINIF DÜZEYLERİNDE ÖZELLİK 9.SINIFTA BİR MÜFREDAT DEĞİŞİKLİĞİ ÖNGÖRÜYOR MUSUNUZ?

Bizim müfredat çalışmalarımız süreklidir fakat önümüzdeki dönem için kesin bir şey söylemek mümkün değildir. Çalışmalarımız devam etmektedir fakat bazı dersler için bir müfredat değişikliği olabilir. Pandemi gerçeğinin kitaplara girmesi gerekiyor. 9.sınıflar ile ilgili bir değişiklik sürecimiz var lakin salgın sürecinden dolayı kurullarımız tam çalışamamakta bundan dolayı önümüzdeki dönem çok da mümkün görünmüyor, dedi.

UZAKTAN EĞİTİM YAZIN DEVAM EDECEK Mİ?

Pandemi süreci ile hayatımıza giren uzaktan eğitim, eğitimin bir parçası haline geleceğini ve bundan sonra bu alanda daha profesyonel çalışmalarla öğrencilerimizin eğitim-öğretim hayatındaki yerini alacaktır. Haziran ayında eğitimin başlamasının artık mümkün görünmediğini ifade eden Dönmez, temmuz ve ağustos aylarında EBA ve EBA TV’den yaz unutmalarının önüne geçmek için daha zenginleştirilmiş programlarımız olacaktır. Öğrencilerimiz için eğitim ve öğretim dönemi başlangıcı için artık eylül ayı demek şaşırtıcı bir karar olmayacaktır, dedi.

ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARININ SIKINTILARI ve EĞİTİM ÜCRETLERİ NOKTASINDA BİR ÇALIŞMA VAR MIDIR?

           Mesut Özdemir’in, özel öğretim kurumlarının kısa çalışma ödeneği alması haricinde KOSGEB ve mücbir sebep kapsamında gösterilmemeleri, öğrenci aidatlarını almakta zorlanmaları ile birlikte ekonomik olarak devamlılıklarının zora girdiği gözükmektedir. Özel öğretim kurumları pandemiye rağmen eğitim öğretim hizmetlerini aksatmadan uzaktan eğitimle devam etmektedirler. Özel öğretim kurumlarının bu mağduriyetinin giderilmesi konusunda neler söylemek istersiniz? şeklinde sorulan soruya: Bu konunun başkanlık olarak farkında olduklarını, konuyla ilgili görüşlerini özel öğretim genel müdürlüğüne bir yazı ile bildirdiklerini, ilgili özel öğretim kurumlarının uzaktan eğitim ile yüz yüze telafi eğitiminin birlikte düşünüldüğünde kurumların üzerine düşen görevlerini yerine getirdiklerine dair görüşümüzü yazılı olarak ilettik. Öğrencilere ait yemek ve servis ücretlerinin ise ilgili kurumlarca velilere iade edilmesi gerektiğini kanaatindeyiz dedi.

DERS KİTAPLARI KABULÜ OLACAK MI?

Müfredat değişikliği ile ilgili bir süreç oluşmadıkça yeni ders kitaplarının kabul edilmeyeceğini ileten Dönmez, malumunuz olmak üzere 6 ve 12.aylarda müfredat değişikli olduğunda bu derslere yönelik yeni ders kitaplarını inceleme için talepte bulunduklarını lakin şu anda böyle bir durumun söz konusu olmadığın iletti.

EYLÜL AYINDA OKULLARIN AÇILMASI İLE BİRLİKTE KIRTASİYE ALIŞVERİŞLERİ ERKENE ÇEKİLECEK Mİ?

Olağanüstü bir durum olmaması durumunda eylül ayında açılacak okullarda okul alışverişlerinde yığılmaların oluşmaması velilere daha sağlıklı bir ortamda hizmet verilmesini isteyen TÜKİD tüm kırtasiyeciler derneği başkanı Mehmet Helvacı’nın bakanlığınızca ortaklaşa hazırlanacak bir kamu spotu ile okulların kırtasiye ihtiyaçlarının erkenden yayımlaması ile velilerin okul alışverişlerini erken bir tarihte yapmaları yönünde ortak adım atılması yönünde bir talepleri var bu konuda neler söylemek istersiniz? şeklinde gelen soruyla ilgili olarak Talim Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Burhanettin Dönmez,  velilerin okul alışverişlerini sağlık ve sosyal mesafe tedbirleri açısından eylül ayına bırakmadan kırtasiye ve kitabevlerinden erkenden almalarının daha doğru ve daha güzel olacağını iletti.

Son olarak kırtasiye sektörünün temsilcisi TÜKİD adına TÜKİD Yönetim Kurulu üyesi Mesut Özdemir’in konuyu detaylandırmak için Ankara’daki ziyaret taleplerine de MEB Talim Terbiye Kurulu Başkanı Sayın Burhanettin Dönmez olumlu yanıt verdi.  Mesut Özdemir, eylül ayında yoğun geçen kırtasiye alışverişlerinin ağustos ayından başlayarak yapılmasının uygulanabilecek bir adım olduğunu kan kaybeden kırtasiye sektörünün de yeniden canlanmasına fırsat sağlayacak bir çözüm önerisi olarak durduğunu ifade etti.

 

Bakmadan Geçme