Mideniz Mi Yanıyor ?

Reflü hastalığı tedavi edilmediği zaman hastaların yaşamını zorlaştırabiliyor

.
Reflü hastalığının kalıcı tedavi yönteminin cerrahi olduğunu kaydeden Malatya Özel Gözde Kışla Hastanesi Genel Cerrahı Opr. Dr. Erhan Bakırcıoğlu, yemek bölümünün alt bölümünde oluşan yaraların zamanla kansere neden olabildiğini kaydetti. Bakırcıoğlu, reflünün yaygın görülen bir hastalık olduğuna dikkat çekerek, "Reflü hastalığı çok yaygın görülen bir hastalık. Toplumda her 5 kişiden birinde görülebiliyor. Bu hastalık aslında geriye kaçış olarak kullanılır. Midedeki asit sıvısının yemek borusuna
kaçışıdır. Bunun nedeni; mideyle yemek borusu arasında bir kapak sistemi var. Bu kapak sisteminin bozulmasıyla birlikte midedeki sıvı yemek borusuna kaçıyor. Buda yemek borusunda tahribat oluşturuyor. Dolayısıyla da ünserlere neden oluyor. Bu zaman zaman ilaç tedavisiyle düzeliyor ama uzun vadede kalıcı bir tedavi sağlamıyor. Kalıcı tedavi yöntemi cerrahi yani ameliyattır" dedi.
Hastalığın belirtileri hakkında da bilgiler veren Bakırcıoğlu, "Midenin üst bölgesinden başlayan göğse doğru yayılan, yanma şikayetleri ön plandadır. Midede şişkinlik, mide yanması, mide ağrıması oluşturabiliyor. Daha ileri dönemlerde midedeki sıvı, boğaz kısmı ve ses tellerini de etkilediği için ses kısıklığı, boğaz ağrısı ve öksürüğe neden olabiliyor. Tanısını hastanın şikayetleri, muayene bulguları ve en önemlisi endoskopik muayeneyle ortaya koyuyoruz" diye konuştu.
Bakırcıoğlu, hastalığın tedavisinin cerrahi olduğunu belirterek, "Tedavisi, eğer uzun süren ilaç tedavisiyle düzelmiyorsa ya da ilaçlarını kestiğinde hastaların şikayetleri tekrarlıyorsa, büyük bir mide fıtığı varsa, cerrahi yöntem yani ameliyat uyguluyoruz. Yemek bölümünün alt bölümündeki yaralar, çok uzun dönemlerde kanser oluşturabiliyor. Eğer hasta ameliyat olmuyorsa, mutlaka yakın takip etmek gerekiyor. Bu hastalara en az yılda bir endoskopi yapmak gerekiyor. Hastanemizde yaklaşık iki yıldır bu
ameliyatlar yapılmaktadır. Hastamız ameliyat günü hastaneye yatıyor. İki gün sonrada hastamızı taburcu ediyoruz. Hastamız bir hafta sonra da işine dönebiliyor. 3 gün sonrada günlük aktivitesine kavuşuyor" şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme