Malatya Genelinde Hummalı Bir Çalışma
Hemen hemen her cadde sokakta bir çalışma… Yollar kazılıyor, hatlar döşeniyor, bağlantılar yapılıyor…
Hemen hemen her cadde sokakta bir çalışma… Yollar kazılıyor, hatlar döşeniyor, bağlantılar yapılıyor…
Nedir bu denli mühim çalışma?
Neler yapılıyor?
Neler yapılmak isteniyor?
Bunca emek, bunca stres, yapılan çalışmalar çekilen sıkıntılar ortaya çıkacak olan sonuca gerçekten değer bir çalışma mı?
İşte Tüm Malatyalıların bazen merakla, bazen kızgınlıkla bazen de samimiyetle sorduğu ve de cevabını öğrenmek istediği sorulara dayanarak bunca çalışmalarıyapanMASKİ’nin en yetkili ağızından Genel MüdürDr. Özgür ÖZDEMİR’den MASKİ olarak Malatya’da başlatılan bu çalışmalar sonucunda varılmak istenen noktayı sorduk. Çünkü biliyoruz ki beklenen gün gelecekse çekilen çile kutsaldır. Yapılan her çalışma Malatya’nın geleceğini şekillendirecekse çekilen her çile ve sıkıntı da o kadar kutsaldır.
Evet MASKİ hummalı bir çalışma içerisinde. Bu çalışmaların yoğunluğu ve kapsamı ise hem acili yetinden hem de ehemmiyetinden kaynaklanıyor.
Malatya gündem haber sitesi ve Malatya Life Dergisi olarak MASKİ Genel MüdürüDr. Özgür ÖZDEMİR ile yaptığımız söyleşiden büyük haz ve onur duyduk. Doğrusu yapılan bu çalışmalar sonrası çıkacak olan tabloya bakınca da bir Malatyalı olarak gurur duyduk. Bu duygularımızı da siz değerli okuyucularımızla paylaşmaya çalıştık.
Su Kapasitesi 2 Kat Arttırılarak Depo Sayısı Yarıya Düşürülüyor…
Su dağıtımındaki sistemsel yanlışlıkları düzenlemek amacıyla yapılan çalışmalardan bahseden Dr. Özgür ÖZDEMİR durumu şöyle ifade etti.
“Malatya merkezde şuanda 37 depomuz var. Bu depoların su kapasiteleri 120 bin metreküp. Şebeke modellemesi yaparak depo sayısını 16’ya düşüreceğiz ve su depolama hacmini 205 bin metreküpe çıkaracağız ve depolar arası bağlantımız olacak.
Malatya Büyükşehir olmadan önce her ilçe belediyesi uygun gördüğü mahallelere depolar yapmıştı. Mahallelerdeki bu depolarda depolar arası bağlantı yoktu. Kaptajdan çıkan su direk depolara, depolardan da şebeke hatlarına oradan da tekrar depolara gidiyordu. Bu durum depolarda suyun tükenmesiyle su kesintilerine sebep olduğu gibi depolardaki suyun artması sonucu depodan su taşmasına da sebep oluyordu. Yani suyun kontrolü yapılamıyordu.
Örneğin, Kuyuönü depomuzda su var Dilek depomuzda su yok, depolar arası bağlantı olmadığından fazla suyu dilek deposuna aktaramıyoruz. Bu sorunun önüne geçmek için depolar arası bağlantı yaparak suyu daha efektif kullanmak için çalışmalarımıza başladık. Böylece kaptajdan kendi cazibesiyle gelen su öncelikle ana hat olan isale hattına gidiyor. Buradan depolara dağılıyor. Depolardan mahalledeki şebeke hatlarına giderek abonelere ulaşıyor. Sonuç olarak suyumuzu kontrol altına alıyor ve arıza olmadığı sürece su kesintisi neredeyse sıfıra inecek.”
2071 Su Master Planı İle Gelecek 54 Yılı İnşa Ediyoruz…
Risk haritası ve Acil Eylem Planlarının oluşturulduğuna vurgu yapanDr. Özgür ÖZDEMİR, gelecek 54 yıllı planladıklarını şöyle dile getiriyor;
Ölçemezsen yönetemezsin prensibiyle çıktığımız yolda “2071 Su Master Planını” hazırladık. Bu planla mevcut su varlığımızı tespit ediyor kayıp-kaçak su miktarlarını buluyoruz. Suyumuzun yönetimini sağlıyoruz. Bu kapsamda 2071 yılındaki nüfusumuzu hesaplayarak gerekli olan su ihtiyacını belirledik.2030’lardan sonra alternatif su kaynaklarına ihtiyacımız olacağını tespit ettik.Acil bir durumda su seviyesinde ani bir düşüş, su kaynağının yer değiştirmesi gibi durumlarda kullanmak için 2071 Su Master Planı kapsamında “Çat Barajı Acil Su Temini” protokolünü “DSİ” ile imzaladık. Ayrıca alternatif su kaynakları çalışmaları kapsamında Şiro Çayı Silan Barajı, Kaynarca Barajı, İnekpınarı Barajı ve Sultansuyu Barajı’dır. Bu kaynaklarla ilgili DSİ ile ortak çalışmalarımız devam etmektedir.
Ayrıca;
· Uzun dönem enerji üretimi
· Şebeke modellemesinin yapılması
· Şebeke basınç katmanlarının oluşturulması
· Depo ihtiyaçlarının belirlenmesi
· Uzun dönem ölçülebilir alt bölge sisteminin kurulması
· SCADA Otomasyon sistemin kurulması
Gibi çalışmalarda 2071 Su Master Planı dâhilinde.”
Ölçülebilir Alt Bölge (DMA) İle Altyapı Güçlendiriliyor
Daha sağlıklı, Daha kaliteli ve kontrollü su hizmeti verebilmek adına çalışmalarını aralıksız olarak sürdürdüklerini açıklayan Dr. Özgür ÖZDEMİR,
“Malatya merkezi 83 ölçülebilir alt bölgeye ayırarak yaklaşık 400 milyon TL yatırımla içmesuyu altyapısını tamamen yeniliyoruz. Birbirinden bağımsız olarak tasarlanan ve her birinde ayrı ayrı ölçümün yapıldığı bir veya birkaç noktadan beslenen, belirli sayıda bina bağlantısını içeren, diğerlerinden fiziki olarak ayrılan ve bağımsız çalışan her bir şebeke bölümüne Ölçülebilir Alt Bölge (DMA) diyoruz. Malatya’da, şebeke hatlarındaki boruların işlevlerini yitirmiş olması, bir sokaktaki arızadan kaynaklı 3-4 mahallenin suyunun kesilmesi, tüketilen suyun miktarının bilinememesi, basınç değerlerinin olması gereken kriterlere uymaması, ihtiyaç duyulan suyun bir noktadan başka bir noktaya transferinde yaşanan zorluklar nedeniyle ölçülebilir alt bölge uygulamaları yapıyoruz. Bu kapsamda içmesuyu hatlarını yeniliyoruz. Eski hatların tamamını yenileyerek 100 yıl dayanıklı DUKTİL borularla değiştiriyoruz. Yaptığımız DMA çalışmaları sonunda bölgeye verilen ve bölgede kullanılan su miktarlarını online olarak ölçebiliyoruz. Arıza sayısını, kayıp-kaçak su miktarını sıfıra indiriyoruz. Basınç sorununu bitirerek suların son katlara sorunsuz bir şekilde çıkmasını sağlıyoruz. Bugüne kadar 28 mahallemizde yaklaşık maliyeti 62,5 milyon TL olan 216 km içmesuyu hattı yapıyoruz. 11 bin abone bağlantısı yaparak vatandaşlarımızı daha sağlıklı içmesuyuna kavuşturuyoruz. 29 adet debimetre vana odasıyla suyumuzu kontrol altına alıyoruz” dedi.
Yeni Hizmet Binası, Akıllı Sisteme Uygun Dizayn Edildi
Yeni hizmet binasında yeni sistemleri devreye aldıklarını belirten Dr. Özgür ÖZDEMİR, binanın özelliklerinden ve kurumun çalışma sisteminden bahsetti.
“2014 yılında Genel Müdürlüğümüze tahsis edilen 40 milyon TL’ ye mal olanyeni hizmet binamız son teknolojiyle modern altyapıya uygun olarak inşa edildi. Yeni Hizmet Binamız hangarlarla birlikte 34 bin metrekare kapalı alan, 26 bin metrekare açık alanıyla toplamda 61 bin metrekare alanda vatandaşlarımıza hizmet vermekteyiz. Binamız 170 bağımsız birimden oluşmakta ayrıca bir konferans salonu, bir eğitim salonu, üç toplantı salonu ve bir eğitim laboratuvarı, kapalı ve açık otoparkı bulunmakta.Ayrıca suyun yönetimini sağlayabilmek için SCADA Sitemi odası da yeni hizmet binamızda yer almakta. Bu sistemle suyumuzu bilgisayar ortamında adım adım izliyoruz. Su depolarının seviyesini, suyun debisini ölçüyoruz. Mahalle bazlı takipler yaparak ne kadar su verdiğimizi, ne kadar su kullanıldığını tespit ediyoruz. Gerekli durumlarda online olarak vanaların açılıp kapatılmasını sağlıyoruz. Böylece suyumuzu 7 gün / 24 saat kontrol edebiliyoruz. Genel Müdürlüğümüz bünyesinde hizmet veren Abone İşleri Daire Başkanlığı, fatura ödeme veznesi, tahakkuk, kaçak ve abonelik işlemleri MASKİ Akpınar Şubesi’nde faaliyetlerine devam ediyor. Abone İşleri Başkanlığımız dışındaki tüm birimlerimiz, Yeşilyurt’a bağlı İkizce Mahallesi Ankara yolu caddesi mevkiinde inşa edilen yeni hizmet binamızda çalışmalarına devam ediyor.”
Bölgenin Modern Ve En Büyük Laboratuvarı
İçilen sular birçok tahlil ve analizlerden geçiriliyor. Yeni binada oluşturulan Modern laboratuvar ile ilgili kısaca bilgi veren Dr. Özgür ÖZDEMİR, “Yeni hizmet binamızda Doğu Anadolu’nun en büyük ve modern laboratuvarını kurduk. Laboratuvarımızda su, atık su, toprak ve yaprak tahlilleri yapıyoruz. Laboratuvarımızda içme suyumuzu tahlil ediyoruz. Akreditasyon çalışmaları yapmak için çıktığımız yolda Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu olmak üzere tüm Türkiye'de bulunan, içme suyu, sulama suyu, atık su, toprak ve yaprak deneylerini yaparak, Dünya standartlarına uygunluğunu belgelemeyi hedefliyoruz. Akredite çalışmalarımız devam ediyor. Akredite bir laboratuvar olduktan sonra laboratuvarımızın verdiği rapor dünyanın her yerinde geçerli olacak. Laboratuvarımızda Malatya’nın kaptajından ve çeşitli bölgelerinden su numuneleri alarak su ve atıksu tahlili yapıyoruz. Ayrıca Halk Sağlığı Birimleri tarafından değişik zaman aralıklarında Malatya’nın farklı bölgelerinden su numuneleri alınarak tahlilleri yapılıyor. Böylece halkımıza temiz su hizmeti vererek gönül rahatlığıyla musluktan su içmelerini sağlıyoruz” dedi.
3 Yılda Kurumsallaşmasını Tamamlayan Şeffaf Kurum; MASKİ
MASKİ Genel Müdürlüğü olarak hesabını veremeyeceğimiz hiçbir çalışma yapmadık diyen Dr. Özgür ÖZDEMİR, MASKİ ile ilgili söyleşimizi şu sözlerle noktaladı.
“Şeffaflık çerçevesinde açık ve net çalışıyoruz. Sisteme kazandırdığımız su, içmesuyu ve kanalizasyon hat çalışmaları, laboratuvar verileri, hangarımızda bulunan, kullanılan ve ihtiyaç olan bütün malzemelerin kayıtları bilgisayar ortamında bulunmakta. Yaptığımız her işi ince ayrıntısıyla sisteme kaydediyoruz. 3 yıldır Malatya’ya içmesuyu, kanalizasyon ve yağmursuyu altyapısı kapsamında hizmet veriyoruz. Biten ve devam eden yatırımlarımızın yanı sıra planladığımız projelerimiz var. Bu kapsamda Malatya genelinde 325 Milyon TL Maliyetinde 2.567 Km altyapı yatırımı çalışmalarımız devam ediyor. Yaptığımız yatırımlarda öncelik sıramız; içmesuyu, kanalizasyon, yağmursuyu ve atıksu arıtma tesisi. Malatya’nın sağlam ve modern altyapıya kavuşması içinprojelerimize yatırımlar yaparak gelecek nesillerimize yaşanılabilir bir Malatya bırakmayı hedefliyoruz.
Altyapı çalışmalarımızın hemşehrilerimizi toz, toprak ve çamur anlamında yorduğunu, sınırlıda olsa su kesintisine neden olduğunu biliyoruz. Fakat Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Çakır’ın ortaya koyduğu vizyon doğrultusunda 325 milyonluk yatırım yapan bir kurum sadece sizin için değil çocuklarınız için ve torunlarınız için de çalışıyor. Çocuklarımız ve torunlarımız için daha çok yorulmaya değer. Verdiğimiz geçici rahatsızlıktan dolayı anlayış gösteren tüm hemşerilerimize teşekkür ederiz.”