Kent Konseyi Yeni Anayasayı Tartıştı
Malatya Kent Konseyi Genel Sekreterliği'nde Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ın başkanlığında gerçekleşen istişare toplantısında yargının sorunları ve yeni anayasa çalışmaları tartışıldı.
Toplantıya Kent Konseyi Genel Sekreteri Avukat Ali Yıldırım, Baro Başkanı Eyüp Kutlubay, Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Hayri Keser, Hukukçular Derneği Başkanı Necati Karabay, Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Harun Özdemir, Hukuki Araştırmalar Derneği Başkanı Bayram Taşkın, Avrasya Hukuk ve Demokrasi Derneği eski Başkanı Turan Canpolat ve avukatlar katıldı. Belediye Başkanı Ahmet Çakır, "Halkın beklentileri doğrultusunda bir anayasanın yapılması ülkenin geleceği açısından çok
önemlidir. Yapılacak olan yeni anaysa sivil bir anaysa olmalıdır, herkesin hakkını gözeten, herkesin sahiplendiği bir anayasa olmalıdır. Anayasanın tek başına değişmesi yeterli olmayacaktır, öncelikle bu anlamda bir zihniyet değişikliğinin olması da burada önem arz etmektedir" dedi.
Kent Konseyi Genel Sekreteri Avukat Ali Yıldırım ise herkesin kendi içindeki iktidar nüvelerini terk ederek anayasa çalışması yapması gerektiğini ve yeni anayasanın birlikte yaşamanın hukukunu üretmesi gerektiğini kaydederek, "Hepimiz aynı okullarda okuduk, aynı dizileri izliyoruz, aynı şeyleri düşünüyoruz ve bir şekilde bir şeylere muhalifiz. Ama bu muhalefetimiz karşı olduğumuz sistemden nüveler taşıyor" diye konuştu.
Malatya Baro Başkanı Eyüp Kutlubay, "Yeni anayasa eşitlik özgürlük ve adaleti temsil etmeli. Herkesin uzlaşabileceği, bu benim anayasam diyebileceği bir anayasa olmalı. Çoğulcu, katılımcı, şeffaf, herkesi kucaklayan, çağımızın evrensel değerlerini yansıtan bir anayasa olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr Hayri Keser, 1982 Anayasası'nın bireyin karşısında devleti koruyan bir anayasa olduğunu belirterek, yapılacak yeni anayasa çalışmalarında devletin sınırlandırılması gerektiğini ve Türkiye'nin başkanlık sistemine geçmesi gerektiğini söyledi.
Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Harun Özdemir ise konuşmasında, şu anda Türkiye'de bir çatışma ortamının söz konusu olduğunu savunarak, mevcut ortamının düzeltilmesine kadar anayasa çalışmalarının askıya alınması gerektiğini kaydetti.
Hukukçular Derneği Başkanı Necati Karabay ise Malatya'da Hukuk Fakültesi, Hukuk Dernekleri, Baro ve STK'ların bir komisyon oluşturarak yeni bir anayasa yapılmasına katkı sağlaması gerektiğini ifade etti.
Hukuki Araştırmalar Derneği Başkanı Bayram Taşkın ise, "Yeni anayasanın temelinde önce bir toplumsal tahammülün olması gerekiyor. Yeni anayasa da yerel yönetimler güçlendirilmeli. Seçim kanunu ve siyasi partiler kanunu değiştirilmelidir. Bu meclisin anayasa çıkarma yetkisi var, son güne bile kalırsa bu anaysa çıkmalıdır" şeklinde konuştu. Toplantıya katılan avukatlar da yeni anayasa ile ilgili görüş ve düşüncelerini dile getirdiler.