Kayısıda Taban Fiyat 15 TL Olarak Belirlendi

Malatya'nın ve bölgenin en önemli gelir kaynaklarından biri olan kayısıda taban fiyat konusunda anlaşma sağlandı. Vali Süleyman Kamçı başkanlığında toplanan kentin ihracatçıları, kayısıda taban fiyatın 15 TL olması yönünde anlaştı.Vali...

Malatya’nın ve bölgenin en önemli gelir kaynaklarından biri olan kayısıda taban fiyat konusunda anlaşma sağlandı. Vali Süleyman Kamçı başkanlığında toplanan kentin ihracatçıları, kayısıda taban fiyatın 15 TL olması yönünde anlaştı.
Vali Süleyman Kamçı başkanlığında düzenlenen toplantıda kentteki kayısı ihracatçıları bir araya geldi. Toplantı sonrası konuşan Vali Kamçı, kayısının üretimden tüketime, dış ülkelere ihracat edilmesine kadar birçok problemlerin olduğunu tespit ettiklerini belirterek, bu sorunları masaya yatırdıklarını söyledi. Vali Kamçı, tam kesin olmamakla birlikte ihracatçı esnafı ile anlaşmaya vardıklarını ve kaysının taban fiyatının 15 TL olmasına karar verdiklerini belirterek, “İnşallah ihracatçılarımız buna tam olarak uyacak, esnafta bundan mutlu olacak” dedi.
Toplantıya katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise, kayısıdaki sorunları ele aldıklarını belirterek, “Üreticilerimizin sorunları var. Üreticinin çalıştırdığı işçinin sorunları var” diye konuştu.
Son 12 yılda kayısı üreticisine büyük destekler verdiklerinin altını çizen Çalık, “Tarım sigortasını geliştirdik. Kayısı çiçeğini don kapsamına aldık. Don nedeni ile zarar gören kayısı üreticilerine 90 milyon para verdik. Bunları yaparken eksik taraflarımız mutlaka var. Kayısı çok olunca sıkıntı, olmadığı zamanda da ciddi manada sıkıntı. Bu konudaki arz talep dengesini sağlayabilmemiz için özellikle taban fiyatının belirlenmesi konusunda üreticilerimizin devlet desteğini istemesidir. Devletimizin bu konuda fiyat verdiği mutlaka olmuştur ama kayısıya fiyat verilmesi konusunda sıkıntılarımız oldu ve bunu daha öncede sizlerle paylaştık” şeklinde konuştu.
Bugünkü toplantının en önemli sebeplerinden birisinin üretici ile ihracatçı arasında yaşanan ciddi sıkıntı olduğunu ifade eden Çalık, “Bunun da bertaraf edilmesi için sizlerle bir araya geldik. Esnafımız ve üreticilerimiz ciddi manada olan sorunlarını bizimle paylaşmak için partiye geldiler. Diyorlar ki üzüm gibi kayısıyı da hükümetimiz bizden alsın ve 10 bin ton kayısıyı okullarda dağıtsın. Bunun olabilme imkanı ve ihtimali nedir, bunu Sayın Bakanımıza ve Başbakanımıza ileteceğiz ama çok kolay görünmüyor. Fakat bu 10 bin ton olmazsa da 3 bin ton veya 5 bin ton olur mu ona bakacağız” dedi.
Kayısı ihracatçılarının şu anda kayısı alımının durduğunu ve bu yüzden de fiyatların üreticiden aldıkları fiyatların altına düştüğünü ifade ettiklerini söyleyen Çalık, “Derler ki ihracatçılarımız, bizden bir taban fiyat belirlensin ve o taban fiyat altında da bizden kayısı alınmasın. Biz bu konuda ihracatçılarımızın gücünü ve yapmış oldukları çalışmaları biliyoruz. Bizim sizden talebimiz bu” diye konuştu.
“KAYISIYI SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE DEĞERLENDİREMEDİĞİMİZİ HERKES BİLİYOR”
Daha sonra söz alan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır da, ihracatçıların kayısıyı ayakta tutan ve tanıtımını yaparak önünü açan en önemli kuruluşlar olduğunu dile getirerek, “Kayısı Malatya ticaretini ve ekonomisini ilgilendiren, bölge için çok önemli bir ürün. Bu ürünü sağlıklı bir şekilde değerlendiremediğimizi herkeste biliyor. Hem üretim aşamasındaki kalitede hem de dünya piyasalarında fiyatının bizim kontrolümüzün dışında limitinin çok altında satıldığı, bunda herkes mutabık. Bir ortamda bunları çözmek kolay değil. Herkesin bakışı farklı olabiliyor, esnafın, ihracatçının, ama burada gerçekten bir şeyler yapılabilir, fedakarlık gerekebilir. Bunun mutlaka sisteme dönüştürülmesi çok önemli. Tabi ki bu toplantıyı önemsiyoruz ve ilerde umarım burada konuşulanlar projeye dönüştürülür" dedi.
Son olarak söz alan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ise, hükümetten bu yıl ve önümüzdeki yıllarda Malatya’dan alınacak kuru kayısının okul ve askeri birliklerde dağıtımını talep ettiklerini belirterek, “Bu fırsatı bulabilirsek Malatya için verilecek en büyük müjdedir" şeklinde konuştu.
Beklentilerinin bu yönde olduğunu ifade eden Erkoç, Malatya ile birlikte bölgedeki 4 ilinde milletvekillerine konuyu ilettiklerini ve bu talebin bölgesel bir talep olduğunu dile getirdi. Bu yıl ve önümüzdeki yılın fiyat istikrarını koruma adına psikolojikte olsa 3-5 ton kayısının bu yıl devlet tarafından alınmasını isteyen Erkoç, önümüzdeki yıllarda da bu politikanın devam ettirilmesini diledi.
Toplantıya Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbay, AK Parti İl Başkanı Hakan Kahtalı ile çok sayıda ihracatçı katıldı.

Bakmadan Geçme