Kasksız Sürücülere Geçit Yok

Malatya Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, trafiğe kasksız olarak çıkan motosiklet sürücülerine taviz verilmeyeceği bildirildi.


Emniyet Müdürü Mustafa Aygün düzenlediği basın toplantısında, “Denetimlerde gördük ki bazı sıkıntılar var. Özellikle bazı motosiklet sürücülerinin trafik kurallarına veya trafikte seyrederken üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmediklerini tespit ettik. Bu doğrultuda çalışma başlattık. Motosikletlerin bir kısmının tescilinin yapılmadığını, hatta motosikletleri kullananların ehliyetlerinin olmadığını görüyoruz. Sadece motosikleti satın almış, faturası var, onun dışında hiçbir belgesi yok" dedi.
Kaskın motosikletteki en iyi koruma aracı olduğunu belirten Mustafa Aygün, kaskın kaza anında yaralanmayı en aza indirdiğini belirtti. Aygün, "Kask; kulaklara, surata ve gözlere çarpan rüzgarı keser. Havada uçuşan böcek ve diğer nesnelerden korur. Hava değişikliklerinden etkilenmeyi ve yorulmayı azaltarak kaza riskini en aza indirir. En iyi kask bile yaralanmama konusunda garanti vermez ama, kaza anında kask takmayan birisi, kask takan birine göre çok daha riskli durumdadır" diye konuştu.
"Mesafe kısa olsa bile kask takılmalı, örneğin 'hemen markete gidip geleceğim, kask takmama gerek yok' denilmemelidir" şeklinde uyarılarda bulunan Aygün, "Yapılan araştırmada motosikletle ölümlü kazalarının büyük bir kısmının evin 8 kilometre civarında gerçekleştiği görülmektedir. Yani kısa mesafe diye kasksız çıkılan yolculuk, ağır sonuçlar doğurmaktadır. İlimizde 2011 yılında, motosiklet sürücülerinin karıştığı toplam 121 kaza meydana gelmiş ve bu kazalarda 145 kişi yaralanmıştır. 2012 yılında da şu ana kadar 26 kaza meydana gelmiş ve bu kazalarda 32 kişi yaralanmış, 1 kişi hayatını kaybetmiştir. Hayatını kaybeden vatandaşımız motosiklet sürücüsünün arkasındaki yolcuydu ve her ikisininde de kafalarında kask bulunmuyordu” diye konuştu.
Aygün, Malatya’da kasksız olarak trafiğe çıkan motosikletlere karşı yapılacak denetimlerde kesinlikle taviz verilmeyeceğini ekleyerek, son dönemde kask takmayan veya belge eksikliğinden dolayı işlem gören sürücü sayısının 300 olduğunu kaydetti.

Bakmadan Geçme