Dutpınar Gıdadan Yeni Yatırımlar
Yeni yatırımlara yelken açan Dutpınar Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Öner İle keyifli bir sohbet gerçekleştirdik...
Kendisin tanımak isteyerek başladığımız röportajımızda; Tahsin ÖNER 1962 Akçadağ doğumlu olduğunu söyleyerek, hayatta sorumluluk almaya çok erken yaşlarında başladığını belirten ÖNER 1977-78 yılında Atatürkl lisesinde mezun olduğunu eğitimime daha sonra açık öğretim fakültesinde devam ettiğini ancak tamamlamasının kısmet olmadını söyledi.
Ticaret hayatına 18 yaşında ayakabı mağazası açarak başladığını söyleyen Dutpınar Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Öner hayat hikayesine şu kekilde devam etti ; tabi İstanbula gidip toptan ayakkabı almam lazım ama henüz çocuğum ancak ben ona rağmen İstanbulda toptancılarda borca ayakkabı alabiliyordum ve çalışıp kazanıp o borcu ödemek bana inanılmaz haz veriyordu. Sanıyorum şimdi o yaşlardaki birini İstanbula borca ürün almaya gönderseniz yanına üç veya beş kefil bulmanız lazım demekki o günden bu güne insanların birbirine güveni oldukça sarsılmış. 1984 yılında iş değişikliği yaparak 5 yıl kadar kayısı ticareti 13 yıl otomotiv sektöründe faaliyet gösterdim. 2005 yılında artık Dutpınar Gıda adı ile bir aile şirketi kurarak gıda üretimine karar verdim dedi.
Başarımızdan Dolayı Tebrik Ettiler
Pekmez üretim fikrinin nerden edindiğini sorduğumuz Dutpınar Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Öner; o yıllarda bir arayış içerisindeyken, İstanbulda gıda sektöründe faaliyet gösteren hatta pekmez çeşitleride satan bir dostumun fikriydi. Bizlerde biraz araştırma yaptıktan sonra pekmez çeşitleri üretmeye karar verdik. Tabi bizim lokomotif ürünümüz Keçiboynuzu meyvesinde üretmiş olduğumuz Harnup pekmezi ve bu meyve çoğunlukla Akdeniz bölgesinde yetişiyor. O zaman o bölgelerdeki üreticilerle iştişare ettiğimizde biz hammaddeye yakınız siz buradan hammadde alarak Malatya da üretim yapıp bizimle rekabet edebilmeniz mümkün değil dediler. Ancak bunu söyleyenler üç yıl sonra dönüp bizi başarımızdan dolayı tebrik ettiler. Dutpınar gıda olarak ülkemizde yetişen 10-12 bin ton keçi boynuzu meyvesinin yaklaşık 4 bin tonunu biz alıyoruz. Günlük 16 ton üretim kapasitesiyle ülkede en çok üretim yapan firmayız. Üzüm Dut Hurma Kaysı Andız pekmezi gibi birçok çeşit pekmez üretiyoruz. Bir çok marka firmanın ürün tedarikçisi konumundayız. Ben doğrusu yapacağı ve yaptığı işin en mükemmelini yapan ve yapacağı işin projelerinin rüyalarını gören yani önemseyen her insanın başarılı olacağına inanıyorum dedi.
HAYVANCILIK SEKTÖRÜNDEDE ADINIZ BAŞARIYLA ANILIYOR BU SEKTÖRDEKİ DURUMUNUZ NEDİR.
Son yıllarda hayvancılık sektöründe'de büyük bir ivme yakalayan Dutpınar Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Öner Hayvancılık işine 2011 yılında başladıklarını belirterek .Tabi bizim ürettiğimiz pekmez çeşitleri sonucu çıkan meyve posaları tamamı hayvan yemi olarak kullanılıyor. Ancak biz hayvancılığı hep küçük çaplı düşündük fakat o dönemin Valisi Sayın Ulvi SARAN bey bir gün fabrikamızı ziyarete gelmişti, işletmeyi gezdikten sonra hayvancılıkla ilgili bir projemiz olduğundan bahsettim. Bana sakın küçük düşünme ben Malatyada hayvancılık sektörünün yaygınlaşması için mera arazileri üzerinde çalışmalarım var sizlere ekim yapabilmeniz için arazi tahsisi yaptırabilirim dedi. Ulvi Bey Dediğini yaptı ve yatırımcının yanında oldu ve Malatyada hiç yokken yaklaşık 12 tane modern süt hayvancılığı tesisleri kuruldu. Bunlardan biride Dutpınara ait 600 sağmallık Damızlık süt sığırcılığı çifliği fakat Sayın Ulvi beyden sonra kiraladığımız mera arazileri konusunda ciddi sıkıntılar yaşadık ve yaşıyoruz. Bazan diyoruz ama doğrusu çoğu zaman Devleti Brokrasiyi anlamak ve aşmak mümkün olmuyor. Bize hayvancılık yapmak için verdiği araziye; yonca ekme, mısır ekme, sadece mera otu ekeceksin peki bu arazide bu ot olurmu veya hayvancılık için uygunmu dediğinizde yok olmaz ama be mera ıslah kanunu böyle diyor cevabını alıyorsunuz. Neyse bu konuda sıkıntımız çok biz iyi ve güzel şeylerden bahsedelim dedi.
Dutpınar Gıdadan Malatya'ya Yeni Bir Hizmet Daha...
Kendi bünyesinde 600 sağmallık damızlık süt sığırcılığı çifliğinide barındıran Dutpınar çiğ süt satışının yasak olmasına rağmen sokak sütçülerin her apartmanın önünde aracını yanaştırıp satışını yaptıklarını bunun önünü almanın ise mümkün olmadığını söyleyerek 1948 yıllında çıkan çiğ süt satışının yasağı konusu önemli bir konu olduğunu belirterek yıllardır üreticilerin bu konuda mağdur olduklarını söyledi.
Dutpınar Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Öner bu yasaktaki sebep çiğ sütte sıcak kaldığı sürece çok hızlı üreyen bakteri sayısı ve hayvanlardan geçen hastalıkların kontrolünün mümkün olmadığı doğrudur ama çiğ süt satışını önleyebiliyormuyuz hayır. Dolayısıyla bunu iyileştirmek ve sağlıklı süt üreten çifliklerin süt satışını yasal bir hale getirmek lazım. Yeni tarım bakanımız Faruk Çelik yeni bir düzenleme getirerek Hastalıktan ARİ ÇiFTİKLERİN çiğsütünü soğuk zinciri bozmadan üretim tarihi tüketim tarihi ve iadesiz ambalajlarda olmak şartı ile bir yönetmenlik çıkardı. Bu doğrultuda bizler ilkini fahri kayhan bölgesinde açtığımız iş yerimizde çiflikte hemen 4 derece soğuyan sütü iş yerimizdeki soğutuculu tanka transfer ederek burada otamatik makinalarla el değmeden dolum yapıp yine soğutuculu araçlarla abonelerimize servis hizmeti vereceğiz dedi.
Ayrıca ailelerimizin sütçü geldi veya yarın gelecek diye bir sorunu kalmıyacak ilimizde bir ilki gerçekleştirerek alo dediğinde 4 derece soğuk günlük çiğ sütü evinde olacak. İş yerimizde ev usülü dediğimiz şekilde günlük yoğurt ve peynir yapılacak artık insanlar neyin nasıl yapıldığını görmek istiyor bizde aynen mağazamıza gelen müşterimize yoğurdu nasıl yaptığımızı veye soğuk tankta evinde getirdiği ambalajına kendi eliyle sütünü doldurması gibi güzellikler sunacağız ifadelerini kullanan ÖNER, ayrıca ilk okullarımızın 1 veya 2 sınıf öğrencilerini çifliğimize tur düzenleyerek misafir edeceğiz. Çocuklarımızın modern çifliklerde, besleme buzağı, besleme sağım üniteleri gibi yerleri görmesini sağlayacağız. Çocuklarımız her hayvanın sağımdan önce ayrı ayrı bezlerle temizlendiğini ve çifliğin konforunu gördükten sonra annlerinden Dutpınar sütü isteyeceğinden eminiz. İnşallah kısa sürede Bostanbaşı gibi birkaç yerde açmayı planladığımız şubelerimizle bu sağlıklı hizmeti sürdüreceğiz dedi.
Malatya İçin Farklı Projelerimiz Var
Düşüncelerinde Malatya'ya hizmet edebilme aşkı olduğunu belirten; Tahsin ÖNER, ben her zaman şunu söyler ve inanırım hiçbir sanayicinin üreticinin hedefinde, falan yerde bir arsa veya arazi almak gibi bir düşüncesi olmaz. Her zaman ya üretim kapasitesini artırmak veya yeni birşeyler üretmek gibi hedefleri vardır. Tabi bizimde hedefimiz Malatyamız için stratejik bir öneme sahip olan Meyve Konsantre üretimi fabrikası kurmak. İnşallah kısmet olursa bir sonraki kaysı sezonuna yetiştirmeyi planladığımız kayısı püre konsantre işletmesi için ciddi çalışmalarımız var. Fabrikamızdaki mevcut yerimize kurmayı planladığımız hattın bütün altyapısını hazırlamış durumdayız kısmet olursa ilimize bir konsantre fabrikası kuracağız. Burada Elma, Nar ve Kayısı püre konsantre işleyeceğiz. Memleketin daha çok şeylere ihtiyacı var el birliğiyle çalışmamız lazım dedi.
Kaynak:MalatyaLife Dergisi