• Haberler
  • Malatya
  • Deprem Uzmanı Baturhan Öğüt altını çizerek söylüyorum endişelenmeyin dedi

Deprem Uzmanı Baturhan Öğüt altını çizerek söylüyorum endişelenmeyin dedi

6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya'da birçok bina ağır hasar aldı ve yıkıldı. Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt, yaşanan depremler sonrası kentte 4 ile 5 büyüklüğünde artçı sarsıntıların devam ettiği ve Malatyalıların da korku içerisinde olduğu şu sürede yüreklere su serpen açıklamalarda bulundu .

6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya’da birçok bina ağır hasar aldı ve yıkıldı. Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt, yaşanan depremler sonrası kentte 4 ile 5 büyüklüğünde artçı sarsıntıların devam ettiği ve Malatyalıların da korku içerisinde olduğu şu sürede yüreklere su serpen açıklamalarda bulundu .

Yaşanan depremlerin 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerde asıl depreminin yaşadığını hatırlattı.

Öğüt, sosyal medya hesabı üzerinden son zamanlarda sık yaşanan depremlerden tedirgin olan birçok Malatyalının merak ettiği sorulara cevap verdi.

Öğüt, “Malatya 6 Şubat’ta ana depremini yaşamıştır tekrardan altını çizerek söylüyorum Malatya 6 Şubat’ta ana depremini yaşamıştır. Pütürge segmenti 2020 Elazığ Sivrice-Doğanyol depreminde kırılmıştır. Çöşnük-Çardak-Doğanşehir-Nurhak-Akçadağ fayı Dedeyazı köyüne kadar olan kısmı kırılmıştır, zaten bu kırılma sonucunda 7,6 büyüklüğündeki depremi üretmiştir. Ayrıca G-KD doğrultulu doğrultu-atımlı Malatya-Ovacık fay zonunun en fazla baskıya maruz kalan kısmı Akçadağ segmentinin Dedeyazı köyüne kadar olan kısmı 6 Şubat ikinci deprem esnasında kırılmıştır. Malatya-Ovacık fay zonunun tek seferde kırılıp 6 Şubat ilk depremi gibi birçok fay parçasını kıramaz yani Malatya-Ovacık fay zonunun tek seferde kırılması imkansızdır ve mümkün değildir, 8 ana 4 kısa parçadan oluşmaktadır ve kayma hızı oldukça çok düşüktür. Malatya da 4,0 ila 5,5 arası depremlerin olması olağandır ve öncü niteliğinde tanımlayamayız. Malatya’da bu denli deprem yoğunluğu ve depremlerin olması anormal bir durum değil çünkü; bu bölgeye 2.5+2.5=5 bar stres transferi gerçekleşti her iki büyük depremde, bölgeye uygulanmış basınç sonucunda oluşmakta bu depremler. Ayrıca olası bir 7,4 Yedisu depremini Malatya mercalli şiddet ölçeğine göre 5,0-5,5 arası şiddette hissedecek yani 4,7-4,9 arası deprem gibi tabi zemini sağlam kayalık olan yerlerde bu oran düşecektir” ifadelerine yer verdi. 

Bakmadan Geçme