Çiftçilerin Arazileri Artık Daha Verimli

Malatya'daki liseli öğrenciler, tarla ekiminde verimi arttıran ve doğru ekim yapmayı sağlayan EKOKİM adlı bir proje hazırladılar.


Mesleki ve Teknik Eğitim Okul ve Kurumları Arası Proje Tabanlı Beceri Yarışmasında Malatya Şehit Kemal Özelper Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde öğrencilerin Üretim ve Mühendislik Teknolojisi dalında hazırladığı ve kısa adı EKOKİM olan Mibzerle Yapılan Tarla Ekimini Elektronik Olarak Kontrol Etmek Projesi önce Malatya il birincisi, ardından Gaziantep'de bölge birincisi oldu.
Projeyi Serdal Keleş, Mert Yavuz ve Fatih Mutlu adlı öğrenciler hazırlarken, Atilla Avcı, Fikret Nurettin Kapıdere, Mehmet Dere ve Mehmet Özman'ın danışman öğretmen olarak görev aldığı EKOKİM Projesi, "Mibzerle yapılan tarla ekimini elektronik olarak kontrol ederek, ekilmemiş boş alanları ortadan kaldırmak ve Tarla ekimlerini homojen olarak yapmayı" amaçlıyor.
Projeyi hazırlayan öğrencilerden Serdal Keleş, "Arazilerin meyilli olması nedeniyle tohum tankındaki buğdayın azalması sonucu tohum döken gözlerin bir kısmından tarlaya tohum dökülmez ve tarla boş kalır. Çiftçi bu durumu ancak ürün topraktan çıkmaya başladığı çimlenme döneminde fark etmekte ve iş işten geçmiş olmaktadır. Mibzer içerisine doldurulan tohum ve gübre tanecikleri birleşerek büyük parçacıklar oluşturmakta ve tohum döken gözlerin tıkanmasına neden olmaktadır. Bu durum tarlanın bazı bölümlerinin
ekilmeden boş kalmasına neden olmaktadır. Tarım Bakanlığının istatistik verilerine göre 40 dönümde 2 dönümlük bir alan ekim yapılamadığı için kayba uğramakta ve bir yıl boş kalmaktadır. Tarlaya verimli bir şekilde ekim yapabilmek için mibzer üzerine bir kişi oturtulur, tohum kanallarını ve tohum tankını sürekli olarak gözetlemesi sağlanır. Bu durum fazladan işgücü oluşturduğu için çiftçinin masraflarını artırmaktadır. EKOEKİM, mibzerin, tohum ve gübre boşalma kanallarına elektronik bir sensör devresi
yerleştirilerek, tohum akışının takip edilebildiği, tohum akmadığı zaman çiftçiyi uyaran, ekim kayıplarını ve insan iş gücünü azaltmaya yönelik tasarlanmış projedir. Mibzerin kanallarından birinde herhangi bir şekilde meydana gelen tıkanıklık veya tohum bitmesi durumunda çiftçiyi uyaracaktır. Böylece tarla ekilmeden geçilmeyecek, ürün kaybı yaşanmayacaktır" şeklinde bilgi verdi.
Keleş, EKOEKİMN'in çalışması hakkında da bilgi vererek, "Ön panelde bulunan start butonuna basılır ve mibzer ekim yapmaya hazır hale gelir. Bu durumda tepe lambası yanıp söner ve çiftçiyi bilgilendirir. Mibzer tekerinin hareketi ile ekoekim çalışmaya başlar ve kanallarından geçen tohumları kontrol eder. Ekim süresince tepe lambası ve ön paneldeki gösterge lambası sürekli olarak yanar ve ekimin elektronik olarak kontrol edildiğini bildirir. Tohumun bitmesi yada kanalların tıkanması sonucu tohum geçişi
olmaz ise eko-ekim bir siren ile sesli olarak uyarır ve hangi kanalda arıza oluşmuş ise üzerindeki arıza lambasını ve ön paneldeki göstergeyi yakarak arızalı kanalı bildirir. Çiftçi ön paneldeki stop butonuna basarak sireni susturur fakat arızalı kanalın lambası yanmaya devam eder. Tıkanmış olan kanal temizlendikten sonra tekrar ekim yapmaya devam edilir" dedi.
Keleş, "EKOEKİM Projesi ile mibzer kanallarından geçen tohumlar elektronik olarak kontrol edilir. Böylece, tarlanın tamamı hiç boş bir yer kalmadan yüzde 100 verimle ekimi yapılmış olur. İki kişi ile yapılan ekim tek kişiyle yapılarak ekim masrafları azaltılmış olur" ifadelerini kaydetti.

Bakmadan Geçme