Buzlu Kaldırımlarda Yürürken Dikkat
Yurdun büyük bölümünü etkisi altına alan soğuk hava ve kar yağışının ardından yollar, özellikle de kaldırımlarda buzlanmalar meydana gelirken, kayarak düşmeler ciddi yaralanmalara hatta ölümlere bile neden olabiliyor.Buzlu yollarda ve...
Yurdun büyük bölümünü etkisi altına alan soğuk hava ve kar yağışının ardından yollar, özellikle de kaldırımlarda buzlanmalar meydana gelirken, kayarak düşmeler ciddi yaralanmalara hatta ölümlere bile neden olabiliyor.
Buzlu yollarda ve kaldırımlarda yürürken vatandaşlara dikkatli olmaları yönünde uyarılarda bulunan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Operatör Dr. Bilal Türker buzlu yollarda kayarak düşmelere bağlı oluşan kırıkların daha can yakıcı sonuçlar doğurduğunu ifade etti.
Dr. Bilal Türker, kış aylarında Doğu insanının buzlanan yollarda daha dikkatli yürüdüğünü ve bu sayede Batı bölgesindeki illere nazaran kırık ve çıkık vakıalarının daha az olduğunu belirterek, “Özellikle batı illerinde, kışın düşmelere bağlı kırıklar 7’den 70’e bütün toplum katmanlarını ilgilendiren bir hadise haline geliyor. Mesela çocuklar buzlu zeminlerde yürürken düştükleri zaman genelde ön kol kırıkları, el bilek kırıkları, ayak bilek kırıkları veya kaval kemiği kırıkları meydana geliyor. Daha büyük yaştaki insanlarımız düştükleri zaman ise kalça kırığı gibi daha ciddi sonuçlar doğuran kırıklar meydana geliyor. Bunların hepsinin tedavisi ve bakımı çok ciddi sorunlar teşkil ediyor. En basit bir el bileği kırığı bile çok ciddi sonuçlar meydana getirebiliyor” diye konuştu.
Malatya’da daha vahim sonuçlar doğurabilen kırık ve çıkık vakıalarının özellikle kayısı hasat zamanında meydana geldiğini dile getiren Op. Dr. Bilal Türker, “Malatya’da kırık ve çıkıkların yoğunlaştığı dönemleri genel olarak ikiye ayırabiliriz. İlk dönem, kayısı hasat zamanında kayısı toplama ve silkeleme sırasında, yüksekten düşmelere bağlı olarak daha vahim sonuçlar doğurabilen ve topuk kemiği kırığından başlayarak omurga kırığına kadar uzanabilen birçok kırık türünün meydana geldiği dönemdir. İkinci dönem kış mevsiminde buzlu yollarda kayarak düşmelere bağlı olarak meydana gelen ayak bileği kırıkları, el bileği kırıkları gibi daha az hasarlı ve ciddi sonuçlar ortaya çıkarmayan kırık türlerinin meydana geldiği dönemdir. Kışın bize tedavi olmak için gelen hastalarda gördüğümüz kırık türleri de bu el ve ayak bileği kırıklarıdır” ifadeleri kullandı.
Buzlu yollarda ve kaldırımlarda yürürken vatandaşlara dikkatli olmaları yönünde uyarılarda da bulunan Türker, “Kışın buzlu yollarda yürürken bir takım şeylere dikkat etmek gerekiyor. Ayakkabılar bot şeklinde olmalı, tabanları kaymayı önleyecek şekilde dizayn edilenler tercih edilmeli. Giyilecek pantolon yürümeyi engelleyecek kadar uzun ve geniş paçalı olmamalı. Adımlar büyüdükçe vücut dengesini sağlamak zorlaşacaktır, bu sebeple adımlar küçük ve yere yakın olmalı. Yürümek için buzlu yerler değil karlı yerler tercih edilmeli. Düşme sırasında el ve kollar hem denge unsuru olarak görev yaparlar hem de travmaya en fazla maruz kalırlar, bu nedenle el ve el bileği kavrayan eldiven tipleri seçilmelidir. Özellikle yaşlıların soğuk havalarda ve buzlanmış yollarda muhakkak tedbirli davranmaları, eğer çok gerekmiyorsa dışarı çıkmamaları, eğer dışarı çıkıyorlarsa da kaymamaları için ucu lastikli bir baston yanlarına almaları kendileri için daha iyi olur” şeklinde konuştu.