Bakan Şahin Malatya'da

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, eşinden şiddet gören ve ayrı yaşayan kadına kelepçe değil kolye sistemi getireceklerini söyledi.

 Bakan Şahin, 11 yaşındaki kız çocuğunun doğum yapması ile ilgili olarak da, "Ben 11 yaşında değilim, kemik yaşım 17 diye mahkemeye başvurmuş. Ağrı Valimizi aradık, resmi nikahın sonuçlandırılmasıyla ilgili mahkemenin bir an önce sonuçlanması için görüştük" dedi.
Çeşitli incelemelerde bulunmak üzere Malatya'ya gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin, Malatya Valiliği'ni ziyaret etti. Ziyarette konuşan Vali Ulvi Saran, "Ülkemizde son zamanlarda toplumsal yapı ciddi bir değişim ve dönüşüme maruzdur. Aynı zamanda aile sorunları ve sosyal politikalar yönünden de belirli bir yapılanma ve hareketlenme söz konusudur. Bu hareketliliğin mimarı Sayın Bakanımızın Malatya'da bulunması büyük bir memnuniyettir. Aile ve sosyal politikalar önemli bir alandır. Sayın
Bakanımızdan çok şey bekliyoruz. Sayın Bakanımız bu alana ciddi katkılar sağlıyor" dedi.
"Malatya'nın vekil ve bakanı olarak kendimi görüyorum. Aynı zamanda Malatya'nın geliniyim. Yuvama gelmiş gibi oluyorum" diyerek sözlerine başlayan Bakan Şahin ise, şunları söyledi:
"Malatya'da 117 çocuğumuzun bakıldığı 4 çocuk evinde çocuklarımıza bakıldığını biliyoruz. Engelsiz yaşam merkezi çalışması devam ediyor. Buraya daha neler yapabilir diye göreceğiz, arkadaşlarla çalışmasını yapıp, Ankara'da ele alacağız. Milletvekili arkadaşlarımızın Malatya adına nasıl gayret içerisinde olduklarının bire bir şahidiyim. Malatya'nın eksiğine dair ne gibi çabalar gösterdiklerini biliyorum."
"Güçlü aile yapımızın daha güçlü devam etmesi için daha iyi çalışmalarımız var. Kadınlarla ilgili hukuki altyapı çalışmamız var. Şiddetle mücadele ile ilgili yasa bakanlar kurulunda imzaya açılacak" diyen Bakan Şahin, "Kadına yönelik şiddetin önlenmesini isteyen, ilk imzalayan biziz. Avrupa Konseyi dediğimiz İstanbul Anlaşması'nı bir saatte geçirdik ve kadına yönelik şiddetin önlenmesini içeren bu anlaşmayı ilk imzalayan Türkiye oldu. 2012-2015 ve 2023 planlamasında sosyal politikaların güçlendiği dönem
olacaktır. İstediğiniz kadar ekonomik pastayı büyütün, burada hakça paylaşım sağlayamazsanız kalkınmayı sağlayamazsınız. Kalkınma olmazsa, toplumsal huzur olmaz" şeklinde konuştu.
11 yaşındaki kız çocuğunun hamileliğiyle ilgili soru üzerine Bakan Şahin, "Kızımızla görüştüm, valimizle görüştüm. Yaklaşık 3 ay önce kızımızın mahkemeye başvurusu var. Ben 11 yaşında değilim, kemik yaşım 17 diye mahkemeye başvurmuş. Doğu ve Güneydoğu'da nüfus kağıdı geç ve toplu çıkarılıyor. Toplu çıkarıldığı zaman da ortalama yaş yazılıyor. Çok yanlış uygulama var. Kızımız, yanlışın bedelini ödüyor. Kemik yaşım 17 dedi ve mahkemeye başvurdum dedi. Ailenin izni ile evlendirilmiş. Resmi nikah olmayınca
sorun çıktı. Patnos'ta mahkeme devam ettiği için Ağrı Valimizi aradık, resmi nikahın sonuçlandırılmasıyla ilgili mahkemenin bir an önce sonuçlanması için görüştük. Bakanlık olarak uzmanlarımızı görevlendirdik, onlar da bir çalışma yapıp rapor çıkaracaklar. Telefonda aile ile görüştüm. Şiddet yok, karşılıksız bir şey yok. Anlaşarak evlenmişler. Ancak bu bölge için farklı çalışma yapıp, temelde bu sorunu çözmemiz lazım. Kesinlikle 11 yaşında değil. Fotoğraflardan da gördüm. Ailesi ve kendisi de söylüyor, 17
yaşında imiş. Ancak nüfus cüzdanının kemik yaşına göre çıkarılmaması toplumsal sorundur" dedi.
TBMM Fırsat Eşitliği Komisyonu'nun çalışmaları hakkında bilgi veren Bakan Şahin, "Temel eğitimden sonra orta eğitime devam etmiyorsa, sorunlar bu yaştan sonra başlıyor. 12 yıllık zorunlu eğitim, bu tür sorunların giderilmesinde en büyük ilaç olacaktır" ifadelerini kullandı.
Eşinden şiddet gören ve ayrı yaşan kadına 'teknolojik kelepçe' sorusuna ise Şahin, "Her konuda teknolojiyi kullanmak gerek. Kelepçe takmak gibi bir durum yok. Bu yanlış anlaşıldı. Mahkeme kararı ile teknik takip sistemi olacak. Buton, sinyalizasyon sistemidir. Kelepçe değil, kolye sistemidir. Temel kanunun bu sadece bir maddesidir. Sinyalizasyon sistemiyle ilgili kadından bilgi almak, temel kanunun sadece bir kısmıdır" yanıtını verdi.
Kadına şiddetin önlenmesi için din adamlarından yardım istendiği konusundaki soruya karşılık da Bakan Şahin, "Bu konuya yalnızca din adamlarına bırakmamak lazım. Büyük fotoğrafa bakmak lazım. Din adamlarının da yapacağı iş vardır. Bakıyorsunuz gelenek ve görenekler inancımızın önüne geçmiş. Burada bir sapma varsa, kim düzeltecek? Bizi biz yapan değerlere baktığımız zaman güzel ahlak hep dinimizde var. Bugün bir sorun varsa, müftü ve din adamlarımız doğruyu anlatarak, dinimizin kadına verdiği önemi
anlatarak, tek din adamı değil, herkesin üzerine düşeni yapması lazım. Diyanet İşleri Başkanlığı ile protokol yaptık. Diyanet İşleri Başkanlığı net bir şekilde bir şey söyledi. Şiddeti tasvip eden bir anlayışa karşı çıkıyor ve reddediyoruz dediler. Bunu tabana yaymak kadar normal bir şey yoktur" cevabını verdi.
AK Parti Malatya Merkez İlçe Kongresi'nin iptal edilmesiyle ilgili olarak da Bakan Şahin şunları söyledi:
"AK Parti Genel Merkezi'nde 4 yıl çalıştım. Genel merkezin karar ve kurallarını biliyorum. Bizde parti içi demokrasi ve disiplini de çok nettir. Parti içi kararına uymayan pozisyon varsa gereken yapılır. Genel merkezin verdiği bir karardır. Herkesin buna saygı duyması lazım. Bu nedenle parti içi demokrasimizin sınırının iyi bilinmesi lazım. Aşırıya gidilmemesi, genel merkezin verdiği karara da herkesin uyması gerekir."

Bakmadan Geçme