Tarım, Hükümetimiz Döneminde En Fazla Destek Aldı

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Malatya Milletvekili Fuat Ölmeztoprak, hükümetleri döneminde tarımın en fazla desteği aldığını söyledi.


AK Parti Malatya Milletvekili Fuat Ölmeztoprak, hükümetin tarımsal destekleriyle ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin tarım olmadan kalkınamayacağını, tarımın Türkiye ve özellikle Malatya ilinin ana kalemi olduğunu bildirdi. Milletvekili Ölmeztoprak, tarımsal ihracatın 2002 yılında 4 milyar dolar olduğunu, 2009 yılında ise 12 milyar dolara çıktığını belirterek, açıklamasını şöyle sürdürdü:
'Tarımsal krediler 2002 yılında yüzde 59 faize sahipken o dönemde enflasyon yüzde 33 idi. Üreticiye yansıması ortalama yüzde 26 idi. 2009 yılına bakıldığında kredilere en yüksek faiz yüzde 15, bugün enflasyon ise yüzde 6'dır. Üreticiye yansıması ise ortalama yüzde 9'dur.'
Tarımsal desteklemelerin 2002 yılında 2 milyar TL iken 2009 yılında 5 milyar 866 milyon TL'ye yükseldiğini ifade eden Ölmeztoprak, 'Herkesin şunu da sorgulaması lazım. Dünyada kriz yaşandı ve devam ediyor. ABD'de 180 banka battı, Türkiye'de ise tek bir banka batmadı. Dünyada sadece 14 ülkenin kredi notu yükselirken, bu 14 ülkenin içinde Türkiye'de yer aldı' dedi.
Türkiye'de tarımsal desteklemeleri her geçen yıl arttırdıklarını belirten Ölmeztoprak, 'Türkiye tarımında 23 kalemde destekleme verilmeye başlandı. Mazot desteklemeleri AK Parti iktidarı ile ilk kez verildi. Gübre desteklemeleri bizden önce kesilmişti. AK Parti yeniden başlattı' ifadelerini kullandı.
Ölmeztoprak, mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi desteğinden faydalanmak isteyen çiftçilerin de 12 Mart 2010 günü mesai saati bitimine kadar ilçe müdürlüklerine, merkez ilçede ise il müdürlüklerine başvuru yapmalarını istedi.
Milletvekili Ölmeztoprak, Organik Tarım Bilgi Sistemine kayıtlı çiftçilere dekar başına 20 lira, meyve, sebze ürünlerinde veya örtü altında iyi tarım uygulamalarında başarılı olan çiftçilere de dekar başına 80 lira destekleme ödemesi yapılacağını bildirip, 12 Mart'a kadar müracaatlarını tamamlayan çiftçilerin bu desteklemelerden yararlanacağını belirtti.
Ölmeztoprak, Malatya ilindeki çiftçilere geçen 6 yıl içerisinde 31 milyon TL mazot desteği, 21 milyon TL kimyevi gübre desteği, 16,5 milyon TL yem desteği ödendiğini ve toplamda 6 yılda Malatya'da ise 23 kalemde 243 milyon 385 bin TL'lik tarımsal destekleme ödemesinin üreticilere gerçekleştirildiğini ifade etti.

Bakmadan Geçme