Medeni Kanun Hala Tam Olarak Hayata Geçirilememiştir
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Kadın Kolları Başkanı Güllü Tuncer, 'Bugün hala kadına şiddeti, çocuk yaşta evlilikleri, okula gönderilemeyen kız çocuklarını konuşuyorsak Medeni Kanun yürürlükte ancak tam olarak hayata geçirilemiyor demektir' dedi.
Medeni Kanun'un kabulünün 87. yıldönümü nedeniyle yazılı açıklama yapan CHP Malatya İl Kadın Kolları Başkanı Güllü Tuncer, Akla ve bilme dayanan, laik ve çağdaş, kadın erkek eşitliğini ön gören açık ve anlaşılır olan İsviçre medeni kanununu esas alan medeni kanun 17 Şubat 1926'da TBMM'de kabul edilerek yürürlüğe girdi. Medeni kanunun kabulü Türkiye'yi Çağdaş Hukuk anlayışına taşıyan devrimci bir adım olmuştur. Medeni kanun ile kadın erkek eşit haklara sahip oldu. Kadına boşanma hakkı tanındı, Tek eşle evlilik kuralı getirildi. Evlenme akdi laik bir yapıya kavuşturuldu. Kadınlara istediği mesleğe girme hakkı tanındı. Resmi nikah zorunlu hale getirildi. Evlilik devlet kontrolü altına alındı' ifadelerini kullandı.
'Cumhuriyetle başlayan büyük toplumsal değişimin temeli kadın erkek eşitliğidir. Bunu da Medeni Kanun sağlamıştır' diyen Tuncer, açıklamasını şöyle tamamladı:
'Bugün hala kadına şiddeti, çocuk yaşta evlilikleri, okula gönderilemeyen kız çocuklarını konuşuyorsak medeni kanun yürürlükte ancak tam olarak hayata geçirilemiyor demektir. Biz CHP'li kadınlar olarak 87 yıl önce kazandığımız haklara sonuna kadar sahip çıkmalı ve hayata geçirmek için çaba göstermeliyiz.'