Malatya Emniyeti'nden Dolandırıcılık Uyarısı

Malatya İl Emniyet Müdürlüğü, son zamanlarda artan telefon dolandırıcılığına karşı vatandaşları uyardı.Malatya İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, kendisini komiser, başkomiser, savcı gibi kamu personeli olarak...

Malatya İl Emniyet Müdürlüğü, son zamanlarda artan telefon dolandırıcılığına karşı vatandaşları uyardı.
Malatya İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, kendisini komiser, başkomiser, savcı gibi kamu personeli olarak tanıtan dolandırıcılara karşı dikkatli olunması istendi. Açıklamada, 'Ülkemiz genelinde özellikle yaşlı vatandaşlarımızı telefon ile arayarak kendisini 'Komiser, Başkomiser, Savcı vb.' kamu görevlisi olarak tanıtıp 'Banka hesaplarına terör örgütünce müdahale edildiği/soyulan bir kuyumcuda kimlik fotokopilerinin bulunduğu vb.' olaylar öne sürülerek sözde şüphelileri operasyon yaparak yakalayacaklarını, operasyonun başarıya ulaşması için hesaplarında bulunan paranın çekilerek vermiş oldukları başka bir hesap numarasına yatırmaları gerektiği yönünde çeşitli hile unsurları da kullanılıyor. Polis telsiz sesi eşliğinde konuşan vatandaşlarımızı kandırıp yüksek miktarda haksız ekonomik çıkar sağlayan dolandırıcılık çeteleriyle Malatya Emniyet Müdürlüğü olarak mücadelemiz aralıksız sürmektedir. Bu kapsamda bugüne kadar telefon dolandırıcılığı suçunu işleyen çok sayıda şüpheli yakalanarak adli mercilere sevk edilmiştir. 2007 yılında cep telefonlarına kontör yükletmek suretiyle başlayan bu dolandırıcılık yöntemi zamanla suç örgütleri tarafından gelişen teknolojik imkanlar kötüye kullanılarak daha yüklü miktarda haksız çıkar sağlama bakımından işlenen bir suç yöntemi olmuştur. Suçla mücadele çalışmaları kapsamında ülke genelinde Emniyet Genel Müdürlüğü, il genelinde ise Malatya Emniyet Müdürlüğü olarak çeşitli yöntemlerle vatandaşlarımız suç yöntemi hakkında bilgilendirilmiştir. Ne var ki, bu dolandırıcılık yöntemi ile mağdur edilen vatandaşlarımızın neredeyse tamamının suç yöntemi hakkında bilgisinin bulunduğu, buna rağmen telefondaki şüphelinin ikna yeteneğine yenik düştüğü emniyet birimlerimiz tarafından müşahede edilmektedir' ifadelerine yer verildi.
Hiçbir kamu görevlisinin hukuken vatandaşları herhangi bir operasyonda kullanmadığı vurgulanan açıklamada, 'Son bir ay içerisinde ise söz konusu dolandırıcıların vatandaşlarımızı daha kolay ikna etmek amacıyla akıllı telefonlardaki çeşitli android programları kullanıp, telefon ekranında arayan numara olarak +90155, 00000000155 veya İlimiz Emniyet Müdürlüğü birimlerine ait numaraların görünmesini sağlayıp vatandaşlarımızı polis olduklarına ikna ettikleri tespit edilmiştir. Bu sebeple halkımızın bu tür olaylarda mağdur olmaması amacıyla aşağıdaki uyarıları dikkate almaları önem arz etmektedir. Hiçbir kamu görevlisi, hukuken vatandaşlarımızı operasyonda kullanamaz. Hiçbir kamu görevlisi vatandaşlarımızdan para istemez veya bir başka hesaba havale göndermesini isteyemez. Hangi numaradan olursa olsun kendisini polis/savcı olarak tanıtıp para isteyen bir telefon aldığınızda arayan şahsın tehdit ve korkutmalarına aldırmadan görüşmeyi hemen sonlandırıp, ücretsiz olarak aranabilen 155 Polis İmdat Hattını arayın ve yardım isteyin. Çünkü dolandırıcılar sağlıklı düşünmenizi önlemek amacıyla zihninizi sürekli meşgul ederler ve bu sebeple telefonu kapatmanızı istemezler, sürekli olarak açık tutmanızı isterler. Arayan şahıslara kişisel bilgilerinizi banka hesap numarası, kredi kartı numarası, TC. Kimlik numarası, telefonunuza gelen onay kodu vb.) kesinlikle vermeyiniz. İnternet bankacılığı veya telefon bankacılığı bilgilerinizi arayan şahıslara kesinlikle vermeyiniz. Çünkü bu bilgilerle hesabınıza elektronik ortamda müdahale edebilirler. Dolandırıcılardan 'ilinizde kuyumcu soyuldu ve kimlik fotokopisi olay yerinde bulundu, evinizdeki altınları bu sebeple incelememiz lazım, altınlarınızı bir poşete koyup gelen görevliye teslim ediniz' şeklinde bir telefon aldığınızda itibar etmeyiniz ve 155 Polis İmdat Hattını arayarak yardım isteyiniz' denildi.

Bakmadan Geçme