Faruk Çelik Malatya'ya Geliyor

Malatya'da, İlçe Ziraat Odaları Başkanları, Malatya Ticaret Borsasında bir araya gelerek basın açıklaması düzenledi.İlçe Ziraat Odaları Başkanları adına bir açıklama yapan, Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılıç,...

Malatya'da, İlçe Ziraat Odaları Başkanları, Malatya Ticaret Borsasında bir araya gelerek basın açıklaması düzenledi.
İlçe Ziraat Odaları Başkanları adına bir açıklama yapan, Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılıç, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in önümüzdeki günlerde Malatya'ya geleceğini söyleyerek, kendilerine bazı talepleri ileteceklerini ifade etti. Kılıç, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e, kayısı üreticilerinin banka ve tarım kredi borçlarının faizlerinin silinmesini, kayısıda taban fiyatın belirlenebilir bir duruma getirilmesini talep edeceklerini kaydetti. Kılıç, Malatya'nın geçim kaynağı olan kayısının bir bölümünün 17-20 Mart tarihinde don afeti nedeniyle yandığını anımsatarak, 'Üreticilerimizin bir yıllık emekleri yok olup gitti. Küresel ısınma neticesinde değişen iklim şartları en çok kayısı üreticisini vurdu. 4 yıldır ürün alamayan kayısı üreticisinin bankalara ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçları 4 yıllık ertelenme sonucu çoğaldığından bu borçlar artık ödenemez duruma gelmiştir. İlimizde bulunan 1 milyon dekarlık sulu arazinin tamamında yaklaşık 10 milyon kayısı ağacı dikilidir. Alternatif ürün ekilebilecek sulu alan bulunmadığı gibi susuz araziler de kuraklık neticesinde biçilemez durumdadır. Üreticimizin bu sıkıntılarını geçtiğimiz günlerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile görüşüp durumumuzu arz ettik. Bakanımız da önümüzdeki günlerde Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent Tüfenkci ile Malatya'ya geleceklerini müjdelediler. İnşallah milli ürünümüz olan, 10 milyon kayısı ağacımızın sökülmemesi için bir çözüm bulacaklarına inancımız sonsuzdur' şeklinde konuştu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e kayısı ile ilgi bazı taleplerde bulunacaklarını söyleyen Kılıç, 'Üreticilerimizin banka ve tarım kredi borçlarının faizlerinin silinmesini, kayısıda taban fiyatın belirlenebilir bir duruma getirilmesini talep edeceğiz, ayrıca Aksa elektrik dağıtım şirketinin bu dört yıllık don afetleri süresince üreticilerimize nasıl uygulamalar yaptıklarını anlatacağız. Yılda bir harmanı olan üreticinin sulama sayaçlarını her ay faturalandırıp 1. fatura ödenmeyince elektrik kestiklerini, 2. faturada da depozito parasını borca mahsup ederek aboneliği iptal ettiklerini ve tebligat yapılmadan icraya vererek üreticiyi mağdur ettiklerini anlatacağız' ifadelerini kullandı. Kılıç konuşmasında, Malatya Şeker Fabrikası'nın Sivas'a taşınacağı iddialarına da değinerek, 'Geçtiğimiz günlerde Sivas Ziraat Odası Başkanı talihsiz bir açıklamada bulundu. Kendisi sanırım Malatya çiftçisine nabız yoklaması yaptı. Malatya Şeker Fabrikası Malatya üreticisini alın teri ile yıllarca hizmet vermiş, kendisini yenilemiş, dünyanın en tatlı şekerini üreten bir fabrikadır. 2015 sezonunda 3 bin 500 ton şeker üretimi ve ilimiz hayvancılığına yüz binlerce ton küspe dağıtan fabrikamız, Malatya çiftçisinin namusudur. Hiç kimse Malatya Şeker Fabrikası üzerinden hesap yapmasın' diye konuştu.

Bakmadan Geçme