Baca Temizliği Uyarısı

Malatya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Hizmetleri Dairesi Başkanı M. Hanifi Acar, Malatya'da her yıl ortaklama 25 ile 40 arasında baca yangını meydana geldiğini belirterek, vatandaşları baca temizliği konusunda uyardı.Malatya Büyükşehir...

 Malatya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Hizmetleri Dairesi Başkanı M. Hanifi Acar, Malatya'da her yıl ortaklama 25 ile 40 arasında baca yangını meydana geldiğini belirterek, vatandaşları baca temizliği konusunda uyardı.
Malatya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Hizmetleri Dairesi Başkanı M. Hanifi Acar, baca temizliği konusunda vatandaşları uyardı. Malatya'da her yıl ortaklama 25 ile 40 arasında baca yangını meydana geldiğini kaydeden Acar, bazen bu yangınların büyük felaketlere neden olduğunu söyledi. Hanifi Acar, 'Türkiye'de her yıl bina yangınlarının yüzde 20'si temizlenmeyen bacalardan kaynaklanıyor. Bacalar temizlenmediğinden dolayı milyarlarca liralık konutlar yanarak tahrip oluyor. Temizlenmemiş ve doğru kurulmamış sobalardan dolayı özellikle rüzgarlı havalarda evlerde baca tepmesi dediğimiz olaylar sıklıkla yaşanıyor. Baca gazının tepmesi sonucu gaz içinde bulunan çok zehirli karbonmonoksit gazları açığa çıkıyor ve zehirlenmeler yaşanıyor. Bu nedenle yılda en az bir defa bacaların temizlenmesi gerekiyor. Bacalar temizlenemediği ve sobalar, şofbenler ile kombiler doğru şekilde doğru yere kurulmadığı zaman, kömür, odun, doğalgaz ve gaz yağı eksik ve verimsiz yanmaktadır. Eksik yanma sonucu oluşan kirli gazlar ve partiküller baca tıkanmasına neden olmaktadır. Böylece her yıl onlarca kişi evlerinde zehirlenmekte ve hatta ölmektedir. Bir binanın yılık baca temizleme maliyeti ise bina büyüklüğüne bağlı olarak 40 ile 150 TL arasında değişmektedir' diye konuştu.
Baca temizliği için Türkiye'de en uygun ayların Haziran ve Eylül ayları olduğunu ifade eden Acar, valiliklerin, belediyelerin, doğal gaz dağıtım şirketlerinin ve kömür satıcılarının bu aylarda baca temizliği için halkı her yıl uyarması gerektiğine dikkat çekti. Hanifi Acar, 'Vatandaşlara, bacaların nasıl temizleneceği ve sobaların, kombilerin, şofbenlerin odalara nasıl kurulacağı öğretilmelidir. Maddi imkanı olmayan vatandaşlar için bacalarını nasıl temizleyecekleri konusunda broşür basılarak, şekillerle anlatılmalıdır. Bacalarda mutlaka baca başlığı kullanılmalıdır. Aksi durumda rüzgarlı havalarda zararlı ve zehirli gazlar teperek zehirlenmelere neden olur. Bacalar yeterli oranda yalıtımlı olmalıdır. Yalıtılmamış bacalar hızlı şekilde soğur. Soğuyan bacalar da, sıcak gaz içindeki nemi yoğunlaşarak bacalarda daha hızlı tıkanmalara ve duvarlarda lekelenmelere neden olur. Sobada baca çekişi ve yanma verimliliği düşer. Zehirlenmelerin ana sebeplerinden biri de sobaların ve şofbenlerin doğru şekilde doğru yere kurulmamasıdır. Soba ve şofben kurarken nelere dikkat edileceği detaylı bir şekilde anlatılmalıdır. Borularla ilgili kurallar öğretilmelidir. Bu bilgiler halkımıza doğru şekilde anlatılmalıdır' şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme