Aile Yapımızda Son Yıllarda Olumsuz Etkileşmeler Başladı

Malatya'da 'Aile Yapımıza Yönelik Tehditler' konulu panelde konuşan Prof. Dr. Behice Erci, Türkiye'de son yıllarda aile yapımızda olumsuz etkileşimler olduğunu söyledi.


Malatya Belediyesi'nin organize ettiği panele konuşmacı olarak Prof. Dr. Behice Erci, Prof. Dr. Osman Özsoy ve eğitimci-yazar Vehbi Vakkasoğlu katıldı. Belediye Konferans Salonu'nda düzenlenen panel öncesi kısa bir konuşma yapan Umut Eğitim Gönüllüleri Derneği (UMUT-DER) Başkanı Hatice Erşan, terbiye denilince ilk akla gelenin aile olduğunu belirterek, ailenin talim ve terbiyede birinci sıradaki okul olduğunu söyledi.
Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise, önemli bir panel konusu seçildiğini belirterek, bir toplumun güçlü olabilmesi için aile yapısının da çok güçlü olması gerektiğini söyledi. Başkan Çakır, 'Aileyi, toplumu şekillendiren ilk eğitim kurumu olarak görmemiz gerekiyor. Suç işleme oranlarına baktığımız zaman toplumda ailesi dağınık olan bireylerin suç işleme oranı daha yüksek. Bu tablo gösteriyor ki aile yapısı düzgün toplumlarda suç işleme oranları da çok düşük. Mutlu bir toplum, mutlu ailelerin bir araya
gelmesiyle oluşur. Bu panelimizde hocalarımız bu erozyonları ve neler yapmanız gerektiğine dair bilgiler verecekler. Kendilerine bu panelimize katıldıkları için teşekkür ediyorum' dedi.
Konuşmaların ardından panele geçilirken, paneli Prof. Dr. Behice Erci yönetti. Ailenin toplumun en önemli yapısı olduğunu belirten Prof. Dr. Erci, Türk toplumunun en büyük gücünün aile yapısı olduğunu söyledi. Erci, 'Son yıllarda bu yapımızda olumsuz etkileşimler oluşmaya başladı. Aile bağlarımızı gevşetici, tehdit edici ya da zayıflatıcı faktörleri ele alarak çözüm yolları üretmemiz gerekiyor. Bugün Batı ülkeleri aile bağlarının zayıflığından yakınmakta ve özendirerek aile bağlarını güçlendirmeye
çalışmaktadır. Batı dünyası bunu yaparken, biz de bu güçlü olan gücümüzü daha çok geliştirmeliyiz' dedi.
Prof. Dr. Osman Özsoy ise, iletişim araçlarının aile hayatımızdaki etkilerine değindi. Teknoloji'nin gelişmesiyle birlikte aile bireylerinin değişime uğradığını belirten Özsoy, 10 yıl önce televizyon, bu dönemden itibaren ise internetin çocuklar ve aile üzerinde önemli bir tehlike oluşturduğunu söyledi. Özsoy, 'Cep telefonu, internet gibi iletişim araçlarının insan dünyasına girmesiyle birlikte insan ilişkileri bir erozyona uğramaya başladı. Bu erozyon Batı dünyasında daha fazla hissedilse de bizim
toplumumuzda da artmaya başladı. İnternetle birlikte yeni bir dönem başladı. İnsanlar internet tehlikesi ile karşı karşıya. İnternette bir günde 345 milyar e-mail gönderiliyor. Her şey bir yerde stoklanıyor. İnternette sosyal paylaşım siteleri insanlar için en büyük tehlikeyi barındırıyor. İnsanlar kendilerini internette fişletiyor. Son 5 yılda yapılan araştırmalar sonucunda 5 boşanma davasından üçünün sosyal paylaşım sitelerindeki yazışmalardan ve gösterilen fotoğraflardan kaynaklandığı açıklandı.
Yazdığınız her şey orada kayıtlı, başkalarıyla çektiğiniz resimleri izinsiz koymayın. Sosyal paylaşım sitelerini kullanan insanlar bilmedikleri birçok insanla arkadaşlık ediyor. Bu da tehlikenin boyutunu artırıyor' diye konuştu.
Eğitimci-yazar Vehbi Vakkasoğlu da, ailede sevgi iletişimi konusunda bilgi ve birikimlerini anlattı. Aile temellerini ne kadar sağlam atarsa internet başta olmak üzere birçok tehdidin bu yapıyı yıkamayacağını belirten Vakkasoğlu, 'Sevginizi hem yanındaki insanlara, ailene, akrabalarına ve topluma hissettireceksin. Çocukları mutlaka dinlemelisiniz. Çocuklarımıza, ailemize ne kadar iş temposu olursa olsun haftanın iki gününü ayırmalıyız. Dört duvarı sevgi cennetine çevirmeliyiz' dedi.
Panelin sonunda Belediye Başkanı Çakır, panelistlere kayısı ve kayısı kristali hediye etti.

Bakmadan Geçme