9 Şubat Sigarayı Boykot Günü
Malatya Sağlıkçılar Derneği (SADER) Başkanı Doktor Necmeddin Gürbüz, '9 Şubat'ı, yeni bir başlangıç yapmak için bunun iyi bir fırsat olarak görmeliyiz. Sigarayı bırakın çağrısı yapıyoruz' dedi.
9 Şubat Sigarayı Boykot Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, sigaranın zararlarını bildiren SADER Başkanı Doktor Necmeddin Gürbüz, 'Toplum sağlığı açısından bakıldığında sayısız zararları olan sigarayı bırakmak için tiryakilerin aradığı bir fırsat var. İnsan sağlığı üzerinde sayısız zararı bulunan sigarayı bırakmak için yarın uygun bir gün. Çünkü 9 Şubat tüm dünyada 'Sigarayı Boykot Günü' olarak kabul ediliyor. Uzmanlar da, yeni bir başlangıç yapmak için bunun iyi bir fırsat olduğunu belirterek,
'sigarayı bırakın' çağrısı yapıyor. Bizde sağlıkçılar derneği olarak bu çağrıyı destekliyoruz. Malatya da sigarayı bırakmak isteyenler için bu boykot gününün bir fırsata dönüşmesini arzu ediyoruz' ifadelerini kullandı.
'Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK) Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı'nın verdiği bilgiye göre Türkiye'de 20 milyon sigara içicisi var ve pazarı 20 milyar dolar. Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi'nin (SSUK) raporuna göre de, Türkiye'de sigara tüketimi ve sonrasında sigara tüketimine bağlı hastalıklara yapılan harcama yıllık 50 milyar doları buluyor.
Sigara bırakmanın birçok yolu var gibi görünse de, klinik çalışmalarda başarılı yöntemlerin sayısı sınırlı. Hiçbir yardım almadan kendi kendine sigarayı bırakma başarısı yüzde 5'in altındadır' diyen Gürbüz, sigarayı bırakmanın çeşitli organ ve sistemler üzerindeki olumlu etkilerini şöyle belirtti:
'2 yıl içerisinde kalp hastalığına bağlı ölüm oranı yüzde 36 oranında, tekrar kalp krizi geçirme riski ise yüzde 50 oranında azalır. İyi kolesterol olarak bilinen HDL miktarı artar.
2 hafta ile 3 ay içerisinde sigaraya bağlı öksürük ve balgam ortadan kalkar; egzersiz kapasitesinde artış gözlenir. Kaybedilen akciğer fonksiyonları geri kazanılmaz ancak, 1 yıl sonra akciğer fonksiyonlarındaki düşüş hızı azalır ve hiç sigara içmeyen bir kişi ile aynı seviyeye gelir. Akciğer kanseri riskinde birinci yıldan itibaren düşme başlar, ancak hiç sigara içmemiş bir kişinin taşıdığı riske yaklaşması 20 yıl alır.
10 yılda ağız, boğaz, yemek borusu kanseri riski yarı yarıya azalır. Benzer şekilde, mesane, böbrek, pankreas kanseri riski de azalır.
Sigara kullanımına bağlı olarak görülen üst solunum yolu enfeksiyonları, sinüzit, faranjit sıklığında azalma görülür.'
Gürbüz, sigarayı bırakanların ilk gün yapması gerekenleri şöyle belirtti:
'Evinizdeki ve işyerinizdeki bütün sigaralardan kurtulun. Çakmak, küllük, kibrit, vb. gibi sigara içmeyi hatırlatan nesneleri göz önünden uzak yerlere kaldırın. Sigarayı bırakmak için geçerli olan sebepleri tekrar hatırlayın. Kendinize iyi davranın. O gün en sevdiğiniz yemeği sipariş edin, sinemaya gidin, sizi rahatlatan aktiviteler planlayın. Bu günü dolu yaşamaya dikkat edin, boş kalmaktan kaçının.
Kriz anında yapılması gerekenler ise şunlar:
Aklınız sigaraya takıldığında, o anda yapmakta olduğunuz işi bırakıp ortamdan kısa bir süre uzaklaşın, örneğin kısa bir yürüyüş yapmak ve yapmanız gereken başka bir işe yönelmek gibi... Bu tür yoğun isteğin kısa sürdüğünü ve araya başka bir aktivite koyduğunuzda sigara içme isteğinin azaldığını göreceksiniz. Düşük kalorili yiyecek ve içeceklerle ağzınızı meşgul edin.'
Gürbüz, davranış önerilerini de şöyle sıraladı:
'Bol su ve düşük kalorili diğer içecekler tüketmek hem ağzınızı meşgul eder hem de midenizi dolu tutarak kilo almanızı engeller.
Ellerinizi ve aklınızı meşgul edin, yeni hobiler edinin.
Bir süre sigara içmeyen arkadaşlarınızla vakit geçirin.
Düzenli bir fiziksel aktiviteyle meşgul olun. En kolay uygulanabileni yürüyüş yapmaktır.
Sigara içmediğiniz için kendinizi ödüllendirin. Sigara içmeyerek biriktirdiğiniz parayla sizi mutlu edecek şeyler yapın, seyahate çıkmak, bir restorana gitmek, yeni bir elbise ya da ceket almak gibi. Sigarayı hatırlatan çay kahve vb. içecekleri daha az tüketin.'