Ağbaba, Malatya'nın Eğitim Sorunlarını Konuştu
TBMM Genel Kurulunda konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya'nın eğitimin sorunlarını konuştu.Ağbaba, okul müdürlerinin görevden alınmasını eleştirerek, 'EĞİTİM SEN, EĞİTİM-İŞ ve TÜRK...
TBMM Genel Kurulunda konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya’nın eğitimin sorunlarını konuştu.
Ağbaba, okul müdürlerinin görevden alınmasını eleştirerek, “EĞİTİM SEN, EĞİTİM-İŞ ve TÜRK EĞİTİM-SEN’e mensup okul müdürlerine birer birer kıyıldı” dedi. Ağbaba, 81 ilin sınavlardaki başarı sırasına bakıldığında Malatya’nın 60’ıncı sıralarda yer bulmasın da düşündürücü olduğunu kaydetti.
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba TBMM’de görüşülen Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi üzerinde CHP Grubu adına bir konuşma yaptı.
Ağbaba, konuşmasında 10 Haziran 2014’te yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Görevlendirme Yönetmeliğine göre dört yılını dolduran 7-8 bin okul müdürünün değerlendirmeye tabi tutulduğunu belirterek, “Değerlendirme tamamen kendi yandaşlarını okullarda idareci yapmak için kullanıldı. Bu uygulama için kamuoyuna paralel yapı mensubu okul müdürlerini görevden atmak için yapıldığı söylendi. Ama uygulamanın böyle olmadığını gördük. Hem benim kendi seçim bölgem Malatya’da hem de Türkiye’de yandaş sendika EĞİTİM-BİR-SEN’e üye olmayan okul müdürü kalmadı” dedi.
Okullarda yılların birikimine, bilgisine sahip olan okul müdürlerinin öğretmen yapıldığını, Hükumete yakın yandaş sendikanın üyesi olmadan başka hiçbir özelliği olmayan öğretmenlerin okul müdürü yapıldığını kaydeden Ağbaba, “Malatya’da bu nedenle eğitim seviyesi yerlerde sürünüyor. Şimdi bakınca insanın vicdanı sızlıyor, bunu Malatya Valisine, Malatya Milli Eğitim Müdürüne, size de sorduk ve maalesef tekrar altını çizerek söylüyorum, doktora yapmış, yüksek lisans yapmış, defalarca ödül almış başarılı okul müdürleri sadece siyasi görüşünden dolayı, sadece EĞİTİM SEN’e mensup olduğu için, sadece EĞİTİM-İŞ’e mensup olduğu için ve sadece TÜRK EĞİTİM-SEN’e mensup olduğu için görevden alındı“ ifadelerini kullandı.
Yeni atanan öğretmenlere millieğitim müdürlerinin EĞİTİM-BİR-SEN’in formunu verdiğini belirten Ağbaba, “Yapılan işlem tamamen Milli Eğitim Bakanlığının inisiyatifinde. Milli Eğitim Bakanlığı yandaş sendikayı güçlendirmek, diğer sendikaları yok etmek istiyor” dedi.
Malatya’nın eğitimde başarısının doğudaki birçok ilin gerisine düştüğünü kaydeden Ağbaba, “81 ilin başarılı iller sıralamasına baktığımız zaman, Malatya genelde 60’ıncı, 70’inci sıralarda yer buluyor. Üniversiteye giriş sınavlarında kazanma performansımız düşük. Üniversite sınavlarındaki başarısızlık dibe vurmuş”ifadelerini kullandı.
Malatya’daki taşımalı eğitimin sorunlarına da değinen CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
"Taşımalı eğitim denen bir sistem var Sayın Bakan, bunu defalarca dile getirdim, Malatya’da taşımayan bir sistem haline dönüşüyor. Geç yapılan ihaleler sayesinde Malatya’daki taşımalı okullarda okuyan öğrenciler Ankara’daki, İstanbul’daki, İzmir’deki çocuklardan en az bir ay sonra okula başlıyor. Bunu 2011’de milletvekili olduğum günden beri söylüyorum, bu sorun giderilemedi, ihaleler geç yapıldığı için Yazıhan’dan Pütürge’sine kadar taşımalı eğitim yapılan bütün okullarda aynı problemi yaşıyoruz. Maalesef, taşımalı sistem değil, taşımama üzerine kurulmuş bir sistem” dedi.
Ağbaba, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya dönerek sürdürdüğü konuşmasında, “Geçtiğimiz günlerde size bir soru önergesiyle gündeme getirdim, Malatya’da bir spor lisesi var, ilginç bir spor lisesi, Türkiye’deki diğer spor liselerine benzemeyen bir özelliği var; o da nedir? Malatya Spor Lisesinin spor salonu yapılmamış, yani spor lisemiz var ama spor salonu maalesef yok” dedi.
4+4+4’E EVET DEMEYEN TEK PARTİ: CHP
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba konuşmasının sonunda , “4+4+4 isimli ucube yasadan Malatya çok çekiyor, Türkiye çok çekiyor. Övünerek söylüyorum bu Meclis kürsüsünden, o 4+4+4’e destek vermeyen, "evet" oyu vermeyen tek grup Cumhuriyet Halk Partisi Grubu. AKP’si, MHP’si, BDP’si 4+4+4’e "evet" oyu verdi, şimdi Malatya’da, Türkiye’de Alevi çocuklar zorla imam hatip okullarına gönderiliyor. Arguvan’da, hiç imam hatip talebi olmayan yerlerde maalesef imam hatip liseleri açılıyor. Bunu da huzurlarınızda bir kez daha kınıyorum. Bu bir ayrımcılıktır, bu asimilasyondur, bu maalesef, kendi dışında olan, kendi gibi düşünmeyen, kendi gibi inanmayan herkesi kendinize benzetme operasyonudur. Bunu da buradan bir kez daha kınıyorum. Alevi çocuklarının zorla imam hatip lisesine gönderilmesini kabul etmediğimizi belirtmek istiyorum”dedi.