19 Ülkenin Ressamları Malatya'da

Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı-TÜRKSOY'un geleneksel etkinlikleri arasında önemli bir yere sahip olan TÜRKSOY Ressamlar Buluşmasının 19'uncusu, 10-20 Ekim 2016 tarihleri arasında Malatya gerçekleştiriliyor. Etkinliğe 19 ülkenin tanınmış...

Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı-TÜRKSOY’un geleneksel etkinlikleri arasında önemli bir yere sahip olan TÜRKSOY Ressamlar Buluşmasının 19’uncusu, 10-20 Ekim 2016 tarihleri arasında Malatya gerçekleştiriliyor. Etkinliğe 19 ülkenin tanınmış birbirinden yetenekli 22 ressamı katılıyor.
19. TÜRKSOY Ressamlar Buluşmasının başlaması dolayısıyla Malatya Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezinde bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Malatya Milletvekili Taha Özhan, AK Parti Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş, AK Parti İl Başkanı Hakan Kahtalı, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Turan, Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları ile sanatçılar katıldı. Basın toplantısında sanatçılar adına açıklama yapan Ressam Reşit İsmet, tüm sanatçıların Malatya’ya gelmekten dolayı memnuniyet duyduklarını ifade etti. Reşit İsmet, Ressamlar Buluşmasının önemine değinerek, “Bu çalışmalar resimler başlar ve daha derin izler bırakır. Yeni tanışmalar, yeni görüşmeler oluyor. Yeni yeni memleketler keşfediyoruz” şeklinde konuştu.
TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş da Malatya Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde Malatya’da 19 farklı Türk Dili konuşan halkı temsilen 22 ressamın buluştuğunu kaydetti. TÜRKSOY’un gelenekselleşen etkinliklerinden bir tanesi olan 19. Ressamlar Buluşmasını Malatya ve Malatya’nın ilçelerinde gerçekleştirdiklerini kaydeden Purtaş, “Malatya Büyükşehir Belediyesi, son derece önemli kültür sanat etkinliklerine ev sahipliği yapmak suretiyle Türk Kültürünün tanıtılması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması doğrultusunda son derece önemli faaliyetler gerçekleştirmekte. Biz de TÜRKSOY olarak önceki senelerde bu faaliyetlere destek olmaya çalıştık. Kitap Fuarına Türk dünyasından yazarları, edebiyatçıları, şairleri davet etmiştik. Aynı zamanda fuarda TÜRKSOY fotoğraf ve resim sergileriyle yer almıştık. Bugün bu faaliyetle TÜRKSOY ile Malatya Büyükşehir Belediyesi arasındaki işbirliği ve ortaklığı bir adım daha ileriye götürmüş oluyoruz” ifadelerini kullandı.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, çok değerli ressamları, sanatçıları Malatya’da ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu belirtti. Malatya tarih boyunca çok önemli bir şehir olduğuna işaret eden Çakır, “Milattan Önce 7 bin yılları bulan bir medeniyetin izinin olduğu bir şehir. Dolayısıyla onlarca medeniyetin yaşadığı bu topraklardaki bu güzel şehrin tanıtımına inşallah sizler çok büyük katkı sağlayacaksınız. Malatya’nın coğrafi güzelliklerini, ilçelerimize gittiğiniz zaman oradaki farklılıkları resimlerinizle ölümsüzleştirecek güzel eserlerinizin çıkacağından hiçbir şüphem yok. TÜRKSOY’un bugüne kadar yapmış olduğu çalışmaları yakinen biliyoruz. Dolayısıyla büyük bir medeniyetten büyük bir imparatorluktan belki dünyanın birçok yerine dağılmış çok değerli kardeşlerimiz var. Onlarla aramızdaki dostluğun, akrabalığın ve kültürel ilişkilerin devamı çok çok önemli. Ama bunun temelinde de kültürel bağın oluşturulması gerekiyor. TÜRKSOY, bu bağların güçlendirilmesi adına önemli işler yapıyor. Tabi ticaret önemli. Ticari ilişkiler, bu dostlukları pekiştiriyor ama kültürel-sanatsal yönden bağların güçlendirilmesi ve bunların zaman aşımına uğramaması çok daha önemli. Bu buluşmanın dostluk, kardeşlik ve kültürel ilişkileri geliştirdiği kadar Malatya’nın güzel değerlerinin, kültürünün tanıtımına önemli katkı sağlayacağına inanıyorum” sözlerini kaydetti.
AK Parti Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar ise Türkiye’nin bulunduğu coğrafya içerisinde nasıl bir stratejik denge merkeziyse Malatya’nın da Türkiye için bölgesel bir denge merkezi olarak yüzyıllardır varlığını sürdüren bir şehir olduğunu kaydetti. Malatya’nın gerek kültürel açıdan gerek ekonomik, tarımsal açıdan gerekse yolların kavşak noktasında olması hasebiyle önemli bir merkez olduğunu anlatan Yaşar, “Fakat bunlar bizim anlatımlarımız. Buradan siz sanatçılarımızın yaptığı şey, bizim içinde doğduğumuz büyüdüğümüz bildiğimiz ya da bildiğimizi sandığımız Malatya’yı, Türkiye’yi sizin nasıl gördüğünüz. Biz buranın Bakü’den, Bişkek’ten, Almatı’dan, Taşkent’ten, Kırım’dan, Grozni’den, Kafkaslar’dan, Üsküp’ten, Ohri’den, Prizren’den, Sarayova’dan, Lefkoşa’dan nasıl göründüğünü merak ediyoruz. Yani sizin gözleriniz, bakışınız, sizin perspektifiniz bizim doğup büyüdüğümüz ama dışarıdan görme imkanı olmayan kendi şehrimize dışarıdan gelen bir göz gibi gönül gözüyle bir ressam gözüyle bir sanatçı perspektifiyle nasıl göründüğünü bize sizler anlatacaksınız. Buna bizim ihtiyacımız var. Dolayısıyla siyasetin, yerel yönetimlerin, merkezi yönetimin, resmiyetin görmediği şeyin sizin gözleriniz, sizin bakış açınızın bize göstereceğine inanıyorum. Başarılarınızın devamını diliyorum. Zihninizden, gönlünüzden geçirip tuvale resmettiğiniz o görüntüler bizim için yeni bir Malatya imajı oluşturacaktır. Malatya, yeni bir boyut, yeni bir ivme kazanacaktır” diye konuştu.
10 gün boyunca devam edecek 19. Ressamlar Buluşmasına katılan ressamlar, Malatya’nın tarihi ve doğal güzellikleriyle Türk dünyasının kültürel zenginliklerini tuvallere yansıtacak. Buluşmada meydana getirilen eserler 20 Ekim 2016 saat 10.00’da MABESEM- Malatya Sanat Merkezi Fuayesinde sergilenecek.

Bakmadan Geçme