120 Bin Dekarlık Alanda Aspir Bitkisi Üretilebilir

Malatya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından, Arguvanlı çiftçiler alternatif ürün yetiştirme ve aspir bitkisi hakkında bilgilendirildi. Yapılan araştırmalar neticesinde Arguvan'da...

Malatya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından, Arguvanlı çiftçiler alternatif ürün yetiştirme ve aspir bitkisi hakkında bilgilendirildi. Yapılan araştırmalar neticesinde Arguvan’da 120 bin dekar alan aspir ekimi için pilot bölge olarak belirlendi.
İlçelerin potansiyelleri ile ilgili olarak yoğun bir araştırma yapan ve edinilen bilgiler ışığında mevcut alandan daha çok gelir elde edilmesini, tarım ve hayvancılıkta sürekliliğin sağlanmasını gerçekleştirmek amacıyla çiftçilere yönelik bilgilendirme toplantıları düzenleyen Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından, Arguvanlı çiftçiler ile bir toplantı düzenlendi. Tarımsal Hizmetler ve Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanı Hilmi Öksüztepe, Arguvan ilçesinde gerçekleştirilen toplantıda nadasa bırakılan tarlalarda aspir üretimi hakkında çiftçilere bilgiler vererek, çiftçilerin istemeleri halinde kendilerine proje hazırlanması konusunda her türlü yardımın yapılacağını söyledi.
“NADASA BIRAKILAN ALANLAR DEĞERLENDİRİLMELİ”
Aspirin üretim alanlarının ve faydalarının çok fazla olduğu belirten Öksüztepe, nadasa bırakılan toprakların kullanılması gerektiğini belirtti. Öksüztepe, “Stratejik bir öneme sahip ülkemizde nadasa bırakılan alanların üretimde değerlendirilmesi ve bu alanlarda aspir üretiminin artırılması gerekmektedir. Biyodizel ve bitkisel yağ üretiminde kullanılan aspir bitkisi kuraklığa dayanıklı tek yıllık uzun gün yağ bitkisidir. Coğrafyamızın kıraç bölgelerinde hububat tarımının yapıldığı her türlü iklim ve toprak koşullarında üretimi yapılabilmektedir. Hububat tarımında toprak işlemeden hasada kadar geçen sürede kullanılan her türlü alet-ekipman aspir tarımında da kullanılmaktadır. Bu özelliğiyle aspir, ilimizde kuru tarım yapılan alanlarda nadas yerine hububat münavebesine girebilecek en uygun bitkidir. İlimizde nadasa bırakılan tüm alanlar aspir ekimine uygundur” şeklinde konuştu.
Tarımsal Projeler ve Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı, Malatya genelindeki tarım arazilerinin daha verimli bir şekilde değerlendirilmesi için uygun üretim şeklinin ve uygun ürünün yetiştirileceğini tespit edip o bölge ile ilgili proje uygulaması yapıyor. Yapılan araştırmalar neticesinde Arguvan’da 120 bin dekar alan aspir ekimi için pilot bölge olarak belirlendi. İlçe ve kırsal mahallelerdeki tanıtım ve bilgilendirme toplantıları sonucu sözleşmeli aspir tarımının geliştirilmesi ve il genelinde yapılması için ürün alım garantili sözleşmeli aspir tarımı yapacak firmanın 75 tonluk aspir tohumu dağıtımına başlayacağı belirtildi. Ayrıca Aspir, İpard 2 kapsamında tıbbi ve aromatik bitkiler sınıfında değerlendirildiğinden müracaat edecek çiftçilerin, aspir tarımında kullanılan tüm tarım alet ve makineleri proje kapsamında alabilecekleri bildirildi.

Bakmadan Geçme