Yükselse de, Düşse de Vatandaş Eziliyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, dolardaki artış ile birlikte ürünlere yüzde 50 ve daha fazla zam yaparak jet hızıyla hareket edenlerin, dövizdeki düşeşe rağmen yüzde 10'larda indirim uygulamasına tepki göstererek 'Döviz yükselse de, düşsede vatandaş eziliyor' dedi.

 Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, dolardaki artış ile birlikte ürünlere yüzde 50 ve daha fazla zam yaparak jet hızıyla hareket edenlerin, dövizdeki düşeşe rağmen yüzde 10’larda indirim uygulamasına tepki göstererek; “Döviz yükselse de, düşsede vatandaş eziliyor” dedi.

Keskin yaptığı yazılı açıklamada, “Döviz kurlarının yükselmesi ile birlikte başta belediye marketleri olmak üzere ürünlere yüzde 50 ve 60 ve üzeri zam yapan ürün imalatçıları, tedarikçi bayiler ve marketler ne yazıkki döviz kurundaki düşüşe rağmen yüzde 10 gibi komik indirim yapıyorlar. Sıkılmadan, utanmadan bilbordlara ilan veriyorlar. Dolardaki yükselişi fırsata dönüştüren ürün imalatçıları, tedarikçi bayiler ve marketler, yapmış oldukları yüzde 50 ve üzeri zamlara rağmen, enflasyonla mücadeleye sözde destek kapsamında şimdi yüzde 10 indirim kampanyası düzenleyerek milletin aklıyla alay ediyorlar. Yıllık ve aylık ürün enflasyon rakamları devletimizin ilgili kurumlarında bulunmaktadır. Resmi kurumlar esnafın üzerine  giderken şahin kesiliyor, ama para babaları söz konusu oldu mu serçe kesiliyorlar.  Özellikle temel gıda maddelerine yüksek oranda zam yapılmıştır. Domates bile birçok markette 10 TL’ye etiket fiyatına ulaşmıştır. Domates üreten bir ülkeyiz ama salçanın fiyatı birden 8 TL’den 25 TL’ye yükseliyor. Devletin kurumları bunu görmüyor mu?” dedi.

Keskin, “Un fiyatları döviz kurunun artışı ile birlikte 65 TL’den 110-130 TL’ye kadar yükselmiştir. Bugün azda olsa piyasada unun fiyatı 85-90 TL’ye satılmaktadır. Döviz kurunun artışı ile birlikte yüzde 50 ve daha fazla zam yaptılar, döviz düşünce yüzde 50 karlarında yüzde 10 indirim yaptılar. Enflasyonla böyle mi mücadele edilecek? Enflasyonla mücadele için iki tane zabıta ile denetleme yapılmamalıdır. Ambarlar, depolar, kayısı ambarları, tedarikçiler mal stokçuları, fahiş fiyata satış yapan fırsatçılara fırsat verilmemesi gerekmektedir. Tekrar çağrı yapıyoruz. Devletin kurumları enflasyonla mücadele edecekse önce ürün imalatı yapanlardan başlayıp,  tedarikçi bayilere ve marketlere kadar sıkı bir denetim yapmalıdır. Ne yazıkki devletin kurumlarının gözü esnafın üzerinde. Esnaf, tedarikçi bayiden aldığı ürüne küçük bir kar koyarak satış yapıyor. Ürün 10 TL’de olsa, 50 TL’de olsa, esnafın kar payı aynıdır. Türkiye’de döviz kuru artsa da, düşsede arada ezilen vatandaş oluyor, küçük esnaf ve sanatkar oluyor” diye konuştu.

Bakmadan Geçme