Üniversitemiz covid 19 döneminde'de bir çok başarıya imza atarak önemli hizmetler verdi

Üniversitemiz covid 19 döneminde'de bir çok başarıya imza atarak önemli hizmetler verdi

Üniversitemizi Teslim Aldığımız Günden İtibaren Çok Daha İleriye Taşıdık

                Malatya LİFE Dergisine özel açıklamalarda bulunan Rektör Prof.Dr.Ahmet Kızılay,  “İnönü Üniversitesi Rektörlüğünü 2016 yılında teslim aldığım noktadan daha ileriye taşıdığımı düşünüyorum.Fiziksel  kapasite, öğretim elemanı, bölüm, fakülte, birim ve hastane hizmet kapasitesibakımından her alanda aldığımdan daha öteye götürdüğüme inanıyorum.Özellikle zikretmek istediğim birkaç husus var; bunlardan birisi Onkoloji Hastanemize başlayıp, hizmete sunduk, bir diğeri ise OSB Meslek Yüksek Okulunu sıfırdan açıp,kampüsünü tamamlayarak 13 programda 516 yeni öğrenci kayıdı alarak üçüncü yılına yönelik hizmetlerine devam ediyoruz. Bir başka çok önemli çalışmamızinşallah yakın bir zamanda hizmete açacağımızİnönü Üniversitemizin merkez camisinin yapım işleri %95 oranında tamamladık, geri kalan kısımları da inşallah bu dönemde tamamlayıp ibadete açacağız.Birçok alanda çok iyi gelişmeler sağladık. Üniversitenin gelişmesi adına yoğun bir çaba harcıyoruz. Teknokentte yine çok önemli gelişmeler sağladık. Üniversitemiz 4 yılda teslim aldığımızdan daha öteye, daha ileriye geldi.Sayın Cumhurbaşkanımızın yeniden ataması ile birlikte getirdiğimiz noktadan çok daha öteye götürmek için hazırlıklarımızı yapıyoruz.” ifadelerinde bulundu.

Üniversitemiz İçin Birçok Alanda Güzel Çalışmalar Yaptık

                İnönü Üniversitesinin iyi bir yere gelebilmesi açısından birçok alanda güzel çalışmalarda bulunduklarını sözlerine ekleyen Prof. Dr. Ahmet Kızılay, yaptığı bazı yeniliklerden bahsederken, “ Ekibinde tazelenmeye yönelik önemli yer değişiklikle ve  takviyeler yaptığını dile getirerek ; üst yönetimde, dekanlarımızda, daire başkanlarımızda, hastanemizde, araştırma uygulama merkezimizde birçok alanda ekibimizde de tazelenmeler yaptım, böylece yeni döneme başladık. İnşallah yeni dönemde de çok güzel projelerle üniversitemizi eğitimde, bilimsel çalışmalarda teknoloji inovasyon üretmede, sağlık başta olmak üzere hizmete katkı bakımından daha ileriye götüreceğiz. Üniversite ile sanayi, üniversite ile şehir iş birliğimizide iyi bir seviyeye getirdik,ancak bunu yeterli görmüyoruz ve bunu daha ileriye taşıyacağız.”dedi.

İmmun Plazma Tedavisinde Malatya Türkiye’ye Damga Vurmuştur

                Türkiye’de ilk kez Malatya’da uygulanmaya başlanan immun plazma tedavisinin Malatya’ da başlamasının gurur verici bir gelişme olduğundan bahseden Rektör Prof.Dr.Ahmet Kızılay, “ İmmun plazma tedavisinde Malatya Türkiye’ye damga vurmuştur.İmmun plazma tedavisi bizim tıpta bildiğimiz yöntemlerden birisi ama bazı hastalıklarda daha önce çok başarıyla kullandık, bu pasif aşı diyebileceğimiz aşının atası diyebileceğimiz bir yöntemdir.” diye konuştu.

                İnönü Üniversitesinin sağlık konusunda önemli bir alt yapıya ve donanıma sahip olduğunu belirten Rektör Prof.Dr.Ahmet Kızılay,” İlacı olamayan virüs hastalıklarında kullanabileceğimiz yöntemlerden birisi Malatya’da ilk olarak başlatmamızın sebebi çok deneyimli ve birikimli merkez olmamızdan kaynaklanmaktadır. Çünkü biz Türkiye’nin en büyük aferez ünitesine sahibiyiz, yılda 10 binden fazla trombositaferezi 5 binden fazla da plazma aferezi  yapıyoruz. Bu konu da bilgi birikimimizde çok iyiydi.Hemotoloji bölümümüzün birikimi Mehmet Ali Erkut hocamızın buradaki gayreti ile birleşti ve immun plazma tedavisini  Malatya olarak sadece Türkiye’de  değil   dünyada da en öncü merkez olarakilk olarak biz başlattık sonrasında artık bu Türkiye  büyük hastanelere yayıldı.Şu an da Türkiye’nin hemen her tarafında immun plazma uygulanıyor.” diye konuştu.

                Yüzlerceimmun plazmayı Türkiye’nin her yerine ulaştırdıklarından bahseden Rektör Prof.Dr.Ahmet Kızılay, “ Biz de şimdiye kadar hem kendi hastanemiz de hem de kendi şehrimizdeki diğer hastanelerde immun plazmayı uyguladık ama daha önemlisi buradaki büyük aferez merkezimizde aldığımız immun plazmalara Türkiye’nin her yerine gönderdik şimdiye kadar yüzlerce immun plazmayı Türkiye’nin her yerine ulaştırdık, her yerde kullanıldı, tedaviye katkı sağlanıldı.” dedi.

Covid-19 İle Etkin Mücadele İçin Tüm Desteğimizi Veriyoruz

                Rektör Prof.Dr.Ahmet Kızılay, Prof. Dr. Sedat Yıldız ve ekibi tarafından çalışılan test kitlerinin ise başarıyla tamamlanıp, gerekli işlemler ve onayların ardından seri üretimegeçilecek olan kitlerde ki son duruma ilişkin olarak ta şu değerlendirmede bulundu; “Prof. Dr. Sedat Yıldız hocamıza (BAP) Projeleri kapsamında üniversitemizden proje desteğiverdik. Sedat Yıldız hocamızın daha önce kit geliştirme konusunda tecrübesi vardı, hocamız ve ekibini  bu alana yönlendirdik.Covid hastalığına karşı korona virüs antikor ve antijen kiti geliştirdi ve artık kullanılabilir hale geldi. Ben de ilk numuneyi verdim ve hocalarımızda tamamlandı ve başarılı olduğu sonucu ortaya çıktı.Şu an  antikor ve antijen kiti ayrı ayrı tamamlandı bundan sonrası artık ticarileşme kısmı bu kısım içinde gerekli izinler ve müracaatlar yapılıyor.Bu süreç artık tamamlandığında bu kit ticari olarak da kullanılabilir hale gelecek şuan da kiti biz kendi araştırma çalışmalarında ekibimiz kullanıyor. Çok başarılı bir kit, antikor  kiti şunu ölçüyor virüsü geçirmiş olan biri bağışıklık ne durumda bunu var yok şeklinde de kontrol ettiği gibi titresyonunu yaparak bağışıklık derecesini ölçüyor. Antijen kiti ise şu an Covid pozitif veya negatif diye sonuç veren durumun eliza yöntemiyle bakılmasını sağlıyor.Yani hasta da virüs var mı yok mu buna var yok şeklinde bir alternatif eliza yöntemiyle kit ölçüyor. Bu 2 kiti de başarıyla geliştirdik, bu ülkemiz için bir kazanç, üniversitemiz için gurur verici bir gelişmedir. Bu konuda beş aya aşkın süredir  hocamız ve ekibi çalışıyor ben de onlara her türlü desteği veriyorum” dedi.

Covid, Nezle ve Gribi Ayırt Edebilecek Ayrı Bir Kit Üzerinde Çalışmamız Sürüyor

İlk Kez Malatya Life Dergisine açıkladığını söyleyen ve okurlarına müjdeli bir haberde veren Prof. Dr. Ahmet Kızılay, “ Tabi sadece hocamız ve ekibi çalışmıyor başka ekiplerimiz de çalışıyor yine kit konusunda da moleküler mikro biyolojiden Barış hocamız ve Yusuf hocamız ve ekibi de şimdi farklı bir kit üzerinde çalışma yapıyorlar ve geliştirmek üzereler. Özellikle kışın soğuk dönemde grip, nezle virüslerini de etkili olduğunu biliyoruz işte bu kit ilecovid, nezle ve gribi  birlikte ölçerek,  bunu ayırt edebilecek bu kit üzerine çalışan  ekibimiz yakın zaman içerisinde sonuca yaklaşarak kamuoyuna  açıklama yapacaklar.”dedi.

 Aşı Geliştirilmesine Yönelik Özel Bir Çaba Sergiliyoruz

Aşı geliştirilmesine yönelik özel bir çaba sergilediklerinden bahseden Rektör Prof Dr. Ahmet Kızılay, “ Biz kitler üzerinde ağırlıklı olarak çalışıyoruz. Ama bizim farklı bölümlerden hocalarımızda Türkiye’deki  aşı grubunda araştırmacı olarak rol aldılar.Üniversitemizde  çok sayıda bilimsel çalışmalar yapılıyor. “ diye konuştu.

Üniversitemizin Kampüsü Öğrenciden Yoksun, Mahzun  Bir Şekilde Öğrencilerini Bekliyor

                Rektör Prof Dr. Ahmet Kızılay, İnönüÜniversitesinde uzaktan eğitim sürecine ilişkin olarak ta açıklama yaparak; Uzaktan eğitim bahar döneminde 2019-2020 yılının 9 haftasıpandemi salgını tam ortaya çıkmasından itibaren çok hızlı yöneldiğimiz, dönüşüme uğratarak devam ettiğimiz bir yöntem oldu.” ifadelerini kullandı.

                Hazırlıklı ve planlı bir şekilde 2020-2021 yılının güz dönemini çevrimiçi eğitimine başladıklarını ifade eden Rektör Prof Dr. Ahmet Kızılay, “ 5 Ekim itibari ile üniversitemizde eğitim öğretim başladı.Biz ağırlıklı olarak eş zamanlı sanal sınıfları tercih ettik. Eğitime daha sistemli ve daha tecrübeli bir şekilde öğrencilerin eğitim konusunda en üst seviyeye geldiği bilgi eksikliği olmadan bu dönemi tamamlamak istiyoruz.  Fakültelerimizin kendi kurullarında tartışarak karar vereceği bazı alanları da birimlerimize bıraktık. 2400 civarında öğrencimiz de yüz yüze eğitimleri üniversitemize gelerek almaya başladılar bunlar ağırlıklı sağlık fakültelerimizin son sınıf öğrencileridir. Uzaktan eğitimin bazı kolay ve zor yönlerine vardır.  Çevrimiçi eğitimin artıları ve eksileri var,  Üniversitemizin kampüsü öğrenciden yoksun bir şekilde öğrencilerini bekliyor, hocalar öğrencilerini özledi, öğrenciler üniversitesini özledi en büyük eksiğimiz kaybımız budur. Onun dışında online eğitim bazı kolaylıklar sağladı, öğrencilerimiz 24 saat dersleri takip edebiliyor.2. dönem için şimdiden bir şey söylemek zor,Covidin kış seyrini  takip edeceğiz.” dedi.

Teknokent, Önemli Bir Araştırma Ve Bilim Yuvasıdır

Teknokent’in İnönü Üniversitesinin önemli bir araştırma ve bilim yuvası olduğundan bahseden Prof. Dr. Ahmet Kızılay, “ Teknokenti ben devraldığımda 14 şirket vardı, bu şirketler de yavaş yavaş tavsiye olarak giderek küçülerek bir konumda idi.Çok yoğun bir çalışma yürüttük ve Teknokentimiz’de bunların meyvelerini de bu sene daha net gördük. 70’in üzerinde firmaya ulaştık, 48 ofisimiz vardı orada ofislerimizin hepsi dolduğu gibi yeni ofisleri koridorlarda uygun alanları ofise dönüştürdük. 250’nin üzerinde insan istihdamı söz konusu, çok önemli başarıları vegelişmeleri Teknokentte firmalarımız sağladı. Teknokenti daha iyi bir yere getirmek için bazı projeler başlattık. “ifadelerini kullandı.

Onkoloji Hastanemizi Açtık, Nakiller Ve Ameliyatlar Devam Ediyor

                Hizmete sunulan Onkoloji Hastanesiyle ilgili düşüncelerini paylaşan Prof. Dr. Ahmet Kızılay, salgın hastalığın olmasına rağmen Onkoloji Hastanesini hizmete açtıklarını ifade ederken şunları söyledi; “  Şu an da hasta sayımız Covid öncesine göre daha da artmış durumda, Covid sürecinde biz Onkoloji Hastanesini hizmete açtık, hizmet vermeye devam ediyor. Diğer bölümlerimizde ise organ nakli günde 1 nakile indirerek tabi ki hiç ara vermeden devam ettik.  Kök hücre, kemik  iliği nakli, böbrek nakli, ince bağırsak nakli hep devam etti. Covid sürecinde bizim büyük ameliyatlarımız ve orta ameliyatlarımız ile acil hastalarımız hazirandan itibaren normal hastalarımız tedaviye devam etti. Şimdi de hem Covid hastalarına hem de normal hastalara tedavi devam ediyor. Hastanemiz bu dönemde de tam kapasite çalışmalarını sürdürdü. Üniversitemizde de Covidle ilgili yoğun çalışmalar yapıldı ama bu dönemde Covid’in tüm ülkeye tüm insanlığa getirdiği durgunluk, kaygı şehrimizde de şüphesiz devam ediyor ben bunu  hem üniversitemizde eğitim ve öğretim bilimsel çalışma açısından hem şehrimizin her noktasında her biriminde kamu ve özel sektörde her geçen gün aşarak daha ileriye gittiğimizi düşünüyorum.” diye konuştu.

Bütün Sağlık Çalışanlarımıza Sonsuz Teşekkürler

                Prof. Dr. Ahmet Kızılay, sağlık çalışanlarını unutmayıp onlara sonsuz teşekkürlerini sunmayı da ihmal etmezken, “ Son olarak hastanemiz hakkında şunu söylemek isterim; Covid sürecinde, Covidin tanısında ve tedavisinde hastaların yatırılmasında sağlık personellerimiz çok önemli görev üstlendi. Doktorlarımız ve tüm sağlık çalışanlarımız aylardır fedekarca gece gündüz demeden çalışıyorlar onlara sizin aracılığınızla tekrar şükranlarımı sunarım, onlarla gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum.Turgut Özal Tıp Merkezimiz de sadece Covid ile mücadelede değil birçok hastalık ve tedavi anlamında da üst düzey bir verim ve azimle çalışma söz konusudur. Hastanemiz sadece Covid hastalarına değil Covid dışı başta kanser hastaları olmak üzere birçok hastalığın tedavi edildiği, önemli bir sağlık merkezidir.” dedi.

Koronavirüs Salgınına Karşı Daha Dikkatli Ve Özenli Olalım

Prof. Dr. Ahmet Kızılay, açıklamalarının sonunda Malatya halkını özveriye ve salgına karşı daha dikkatli olmaya davet ederken, “ Sizin aracılığınızla şunu ifade etmek istiyorum;Covid hastalığındaki tedbirlere dikkat etmemiz, özenle bunları  uygulamamız gerekiyor. Bunları uygulayarak yeni normal süreçte de diğer çalışmalarımızı da bir uçtan devam ettirmemiz yapmamız gerekiyor, ikisini dengeyle ikisini birlikte başarmamız lazım, ben bunları başaracağımıza ve Covid bittiğinde ülke ve şehir olarak da daha ileriye gideceğimizi ve bubiriktirdiğimiz enerjiyi daha yüksek performanslarda göstereceğimize inanıyorum diyerek sözlerini noktaladı.

Bakmadan Geçme