Medeni Kanunun Kabulünün Yıldönümü
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Kadın Kolu Başkanı Güllü Tuncer, 'Medeni kanunun kabul edilmesiyle, Türk aile yapısında önemli değişiklikler meydana gelmiştir' dedi.
CHP Malatya İl Kadın Kolu Başkanı Güllü Tuncer, parti binasında kadın kolları üyeleriyle birlikte yaptığı basın açıklamasında, "17 Şubat 1926 Tarihinde Medeni Kanun'un kabulü ile sosyal alanda tam bir eşitlik anlayışı gerçekleştirilmiştir. Genç Türkiye Cumhuriyet'inde devlet yapısı laikleşirken, hukuk kuralları içinde laikliğe aykırı olanları atıp akla ve mantığa uygun olanları almak gerekiyordu. Hukuk düzeninin temeli medeni hukuktur. Batılı ülkelerin medeni kanununu incelendikten sonra, Türk Medeni
Kanunu tasarısını hazırlamak için hukukçu milletvekillerinden, Öğretim Üyeleri, Yargıç ve Avukatlardan oluşan 26 kişilik komisyon kuruldu. Bu komisyon İsviçre Medeni Kanunu'nu Türkçe'ye çevirdi. 17 Şubat 1926'da TBMM kabul edilerek yürürlüğe girdi" ifadelerini kullandı.
"Medeni kanunun İsviçre Medeni Kanunu'ndan alınmasının nedeni, mevcut kanunların en yenisi olması laik ve çağdaş olması, Kadın -Erkek eşitliğine dayanması , akla ve bilme dayanması açık ve anlaşılır olması, yargıca taktir hakkı tanımasıdır" diyen Tuncer, açıklamasını şöyle tamamladı:
"Medeni kanunun kabul edilmesiyle, Türk aile yapısında önemli değişiklikler meydana gelmiştir. Tek kadınla evlilik kuralı getirilmiş ve evlilikte kadın ile erkek arasında eşitliğin sağlanmasına çalışılmıştır. Kanun ile evlenme ve boşanma devlet kontrolüne alınmış, miras konusunda kız ve erkek çocuklar arasında eşitlik sağlanmıştır. Evlenme akdi dini hüviyetten laik bir yapıya kavuşturulmuştur. Kadınlara istedikleri işte çalışabilme hakkı tanınmıştır. Türk kadını ekonomik sosyal ve hukuksal alanlarda
erkeklerle eşit haklara sahip olmuştur. Türk Medeni Kanunu, Atatürk devrimlerinin temeli dinsel hukuk düzeninden laik hukuk düzenine geçişin belgesi, bir hukuk ve uygarlık anıtıdır."