Kayısıda Zarar Tespit Çalışmaları Başladı

Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 70'ini karşılayan Malatya'da, geçen günlerde yaşanan zirai don nedeniyle bazı bölgelerde kısmi zarar oluşurken, üreticiler geçen yılki gibi bir afetin yaşanmaması için dua ediyor.Üreticiler, kayısıda...

Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 70’ini karşılayan Malatya’da, geçen günlerde yaşanan zirai don nedeniyle bazı bölgelerde kısmi zarar oluşurken, üreticiler geçen yılki gibi bir afetin yaşanmaması için dua ediyor.
Üreticiler, kayısıda en kritik zamanlardan olan Nisan ayında ürünlerinin dondan zarar görmemesi için umutla bekliyor. 2014 yılında yaşanan zirai don hadisesi sonrası ağır yara alan kayısı üreticileri, tekrar kayıp yaşamamak istiyor. Geçen günlerde hava sıcaklığının eksilerde seyretmesi ile özellikle çukur ve alçak kesimlerde kısmi don hadisesi yaşandı. Battalgazi, Yazıhan, Akçadağ ilçelerinde ve bazı bölgelerde zirai don nedeniyle ürün kaybının yüzde 50’leri bulduğu söylenirken, kesin rakam için henüz erken olduğu açıklandı.
Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, bazı bahçelerde kayıp oranının yüzde 30’da olduğunu, aslında bu oranın üreticinin lehine olacağını savunarak, meyvenin daha kaliteli olabileceğini belirtti. Malatya genelinde bazı bölgelerdeki kaybın yüzde 50-60 oranında olduğu duyumlarını aldıklarını söyleyen Solmaz, “Bu rakamlar gerçek rakam olmayabilir. Çünkü kayısı da çiçeklenme döneminin soğuğa daha dayanıklı olduğu biliniyor. Fakat, kayısının kürkünü yıkma döneminde soğukların daha tehlikeli olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
Kışın henüz tam anlamıyla geçmediğini belirten Solmaz, önlerinde don tehlikesinin mevcut olduğunu, bu nedenle de kayısıda gerçek don vakalarının netleşmediğini dile getirdi. Şu an yetkililerin sahada hasar tespitlerini belirlemeye başladıklarını belirten Solmaz, Malatya’da en belirgin zirai don hadisesinin Yazıhan ovası, Tohma kenarı, Dilek mahallesi, Battalgazi ve Akçadağ ilçelerinde yaşandığını kaydetti.
Şu an bir oran belirtilmesinin yanlış olacağını vurgulayan Ziraat Odası Başkanı Solmaz, kesin rakamların 10-15 gün içerisinde netlik kazanacağını söyledi. Yeşilyurt ilçesinde ise diğer bölgelere nazaran biraz daha az hasarın olduğunu belirten Solmaz, bazı mahallelerde don oranının yüzde 70’e vardığını kaydetti.

Bakmadan Geçme