Esnafın Elinden Ne Zaman Tutacaksınız

Yeniden Refah Partisi Malatya İl Başkanı Bilal Yıldırım geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı öncülüğünde Bilim Kurulundan çıkan kararlar doğrultusunda tedbir amaçlı kapatılan iş yeri sahipleri için Malatya Büyükşehir Belediyesine sosyal destek vermeleri gerekliliği konusunda çağrıda bulundu.

Yeniden Refah Partisi Malatya İl Başkanı Bilal Yıldırım geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı öncülüğünde Bilim Kurulundan çıkan kararlar doğrultusunda tedbir amaçlı kapatılan iş yeri sahipleri için Malatya Büyükşehir Belediyesine sosyal destek vermeleri gerekliliği konusunda çağrıda bulundu. Diğer belediyelerin davranışlarını örnek olarak gösteren Yıldırım, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin de bu konuda hassasiyet göstermesini istedi. Yıldırım açıklamasında şunları kaydetti;

Ülkemizi ve dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsü sadece sevdiklerimizi bizden almıyor aynı zamanda geride kalanlara da çok büyük maddi ve manevi sıkıntılar yaşatıyor. Aylardır ilimiz de bu acıları derinden yaşamıştır. Bu virüsün şiddetini ve etkilerini tüm sektörler derinden hissetmektedir. Devletimizin ve Sayın Cumhurbaşkanımızın virüse karşı haklı olarak almış oldukları tedbirler tabii ki de yerindedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Bilim Kurulundan çıkan kararların en büyük uygulayıcıları elbette yerel yönetimlerdir. Bu süreçte birçok yerel yönetim, şehirlerindeki önlemler kapsamında iş yerleri kapatılan esnafa çok büyük yardımlar yapmış ve halen daha yapmaktadır. Ancak Malatya Büyükşehir Belediyesi’nden ve bazı büyük ilçe belediyelerinden Türkiye’ye örnek olacak; bu zor dönemde, bu soğuk havada; esnafımızın, işçimizin ve emekçimizin içini ısıtacak hiçbir haber alamıyoruz.

İş Yerleri Kapatılan Ve Bu Süreçte Ekonomik Sıkıntıya Giren Halkın Yanında Olalım

Belediyeler Ardı Ardına Hayırda Yarışır Gibi Müjdeler Açıklıyor

Bu süreçte alınan tedbirlerden dolayı mağdur olan esnafa ve vatandaşa sosyal destek veren illeri şöyle sıralayabiliriz;

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ; Tedbirler kapsamında dükkanları kapanan esnafın evlerinde kullanacakları sulara yüzde 50 indirim yapıldı.

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ; Özel halk otobüslerinin ruhsat kiraları 2 ay süreyle ertelendi. 12 yaşından küçük çocuğu olan çalışanlara izin verildi. Sokak hayvanlarına mama dağıtımı arttırıldı. Koronavirüs nedeniyle işsiz kalanlara nakit ve gıda yardımı yapılacağı açıklandı. Son olarak da Mansur Yavaş'ın yaptığı çağrıyla maddi durumu iyi olan vatandaşlar, ihtiyaç sahibi vatandaşların bakkallardaki veresiye borçlarını silmeye başladı.

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ; Piyasayı rahatlatmak için esnaf, tüccar ve firmalara olan 70 milyon lira borcunu 1 ay erken ödedi. Kağıt ve hurda toplayıcılığından geçimini sağlayan, asgari düzeyde hijyen şartlarını oluşturamayan ailelere gıda ve hijyen malzemesi desteğinde bulunuldu. Temel gıda ve hijyen şartlarını sağlayamayan vatandaşlar için ekonomik ve sosyal destek paketi devreye alındı. Su faturasını ödeyemeyenlerin faturalarını gerekli incelemeler sonucunda Büyükşehir Belediyesinin ödemesine karar verdi.

SAKARYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ; Şehirde yaşayıp da mağduriyeti tespit edilen vatandaşlara tahsis ettikleri sosyal yardım kartları var. Bu ihtiyaç sahibi ailelere desteklerini yılın her zamanı sürdürüyor. İçinden geçtiğimiz bu kritik süreçte mağduriyetin yaşanmaması adına 2 bin 100 ailenin sosyal yardım kartına para yükleme işlemi gerçekleştirdi.

MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ; Salgın riski geçene kadar geliri olmayan yoksul vatandaşların 10 metreküpe kadar su kullanımlarından ücret alınmayacağını açıkladı. Başkan Seçer, bu süreçte su sayacı okuması yapmayacaklarını, mesken abonelerinin son 1 yıl içindeki su kullanım bedellerinin ortalamasının fatura edileceğini, son 1 yıl ortalaması 0-75 metreküp arası olan işyerlerine ise fatura düzenlenmeyeceğini duyurdu.

KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ; Korona virüsle mücadele kapsamında, su fiyatlarında indirim yapılacağını, bu süreçte işsiz kalanlardan 2 ay su faturası alınmayacağını, evsizlerin de otellere yerleştirileceğini açıkladı. Ayrıca dükkânı kapanan esnaftan evinde kullandığı suyun ücreti de alınmayacak. İş yeri kapandığı için işsiz kalan, özellikle gündelik yevmiye ile geçimini sağlayan vatandaşlara sosyal destek sağlanacak. Bu dönemde su kesintisi yapılmayacak suyu kesik olan abonelerin suyu açılacak diyerek Konyalılara müjdeler verdi.

TOKAT BELEDİYESİ; Virüse karşı alınan önlemler kapsamında ev ve iş yerlerinde kullanılan su ve atık su ücretlerini yüzde 50 düşürdü. Belediyeye bağlı ulaşım kooperatiflerinden alınan kira ve terminal çıkış ücretlerine yüzde 50 indirim yapıldı.

Niğde, Nevşehir ve Giresun Belediyeleri de bu süreçte hem virüs hem de soğuk kış günlerinde halkın içini ısıtacak müjdeler vererek su indirimi kararı almıştı.

Yapılandırma Yapmak Yerine Su Borçlarını Silin

Ama gelgelelim indirime gitmek yerine, Büyükşehir Belediyesi halen daha borçları nasıl tahsil ederimin derdine düşmüş durumda. Malatya Büyükşehir Belediyesi MASKİ’nin bazı alacaklarının yeniden yapılandırılmasına dair 7256 sayılı kanun kapsamında su borcu olan vatandaşlara 31 Aralık 2020’ye kadar vatandaşların gerekli evraklarla başvurmaları halinde 18 aya varan taksitlendirme imkanı sunacağını belirtti. Bu alacakları bu dönemde almasanız iyi olmaz mı? Bu borçları ödeyemediği için mağduriyet yaşayan vatandaşlara bu zor süreçte bu alacakları tahsil etmeyerek bu soğuk ve hastalıklı dönemde içlerini ısıtmanızı tavsiye ediyoruz.

Daha Güzel Müjdeleri Malatya Büyükşehir Belediyesinden Bekliyoruz

Bu müjdeler saymakla bitmezken Malatya Büyükşehir Belediyesi bu konuda görmedim, duymadım, bilmiyorum oyununu oynamaya devam ediyor. Su cenneti olan Malatya’da acaba MASKİ’nin de su indirimi yapma kararı çok mu zordu? Belediye Başkanı her fırsatta bu halkın hizmetkarı olduğunu, aynı gemide olduklarını ifade ederken acaba iş başa düştüğünde bu söylediklerim seçim sözleriydi mi diyecek, yoksa hakikaten sözünün eri olduğunu gösterip iş yerleri kapanan, bu süreçte işten çıkarılan, ekonomik olarak zor günler geçiren o çok sevdiği halkına müjdeler mi verecek? Geçtiğimiz günlerde yeni su kaynakları bulundu. Allaha şükür bunca su bolluğu yaşayan Malatya Büyükşehir belediyesi elbette suya indirim yapacaktır diye inanıyoruz.  Bu konuda sayın Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın da aynı partinin mensubu olduğu diğer belediyeler karşısında sessiz kalmayacağını ümit ediyoruz ve kendisinden halkımıza daha güzel müjdeleri vermesini bekliyoruz.

Sizi Bu Konuda İcraat Yapmamaya Zorlayan Nedir?

Başkan Yıldırım; ‘’Bu kadar güzel haberler ülkenin dört bir yanından gelirken ülkemizin 30 büyükşehir belediyesinden biri olan, yani ülkemizin en büyük ve prestijli belediyelerinden olan Malatya Büyükşehir Belediyesi acaba çok mu aciz ve batık durumda? Neden diğer belediyeler gibi müjdeler veremiyor? Her fırsatta yapılan yollardan, çevre düzenlemelerinden bahseden, halkın kendisini çok sevdiğini söyleyen Belediye Başkanı Selahattin Gürkan bu sevgiyi karşılıksız mı bırakacak? Sosyal Belediyecilik anlayışı her daim halkın yanında olmak demektir. Ancak sosyal belediyeciliğin en anlamlı olduğu durum, halkının zor durumda olduğu anda gözünü kırpmadan bir dakika bile beklemeyip, tereddüt etmeden halkın yardımına ve çağrısına koşmaktır. İş yerleri kapalı olan esnafları görmek, onların bu zor durumunda yanında olmak, devletin şefkat elinin omzunda olduğunu hissettirmek çok zor olmasa gerek. Aynı şekilde sayın Cumhurbaşkanımızın çabalarını, devletimizin çabalarını görmeyip acaba sessiz kalmaya devam mı edecek? Bu konu hakkında Belediye Başkanlığından ve Valiliğimizden sosyal destek paketleri hazırlanması noktasında çağrıda bulunuyoruz’’ dedi.

Bakmadan Geçme