Basın Neden Dördüncü Güç

TİGAD ( Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği) Genel Başkanı Okan Geçgel, 3 Mayıs Basın özgürlüğü günü münasebetiyle bir açıklama yayınladı.

TİGAD ( Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği) Genel Başkanı Okan Geçgel, 3 Mayıs Basın özgürlüğü günü münasebetiyle bir açıklama yayınladı.
Geçgel açıklamasında, 4. Güç basının gücünün özgürlüğünde olduğunu beyan ederek, Basının asli görevinin, devletin organlarında yapılan faaliyetleri halk adına denetleyerek halka enfermasyon sunması olduğunu belirtti.
Okan Geçgel, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;
Yasama, yürütme, yargıdan sonra basının dördüncü güç olarak görülmesinin sebebi, devletin bu 3 organının kamu adına denetlemesinden kaynaklanmaktadır. Basın, devletin organlarında yapılan faaliyetleri halk adına denetleyerek aynı zamanda halka enformasyon verir. Halk da bu enformasyon sayesinde kendi geleceği hakkında bilgi sahibi olurken, devletin faaliyetlerini bir nevi denetlemiş olur. Basın mensupları özgür oldukça güçlüdür.
Basından önceki 3 kuvvet olan yasama yürütme ve yargı mensuplarını bir halk otobüsünde, dolmuşta, Pazar yerinde görmeye pek alışık değiliz, basın mensupları ise her an halkın içinde onlarla birlikte olmaları gücünü perçinlemektedir. 
3 Mayıs, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 1993 yılında aldığı bir karar ile tüm dünyada Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kutlanmasına karar verilen bir tarih.
Bilmek, tüm toplumların hakkıdır. Bilme hakkı için basın özgürlüğü korunmalıdır. Yazmak ve konuşmak, basını ve insanları özgür kılacaktır.
Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet resmî makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar.
Herkes görüşlerini açıklama ve ifade özgürlüğüne sahiptir. Bu hak, kanaat özgürlüğü ile kamu otoritelerinin müdahalesi ve ülke sınırları söz konusu olmaksızın haber veya fikir alma ve verme özgürlüğünü de içerir.
Bugünün kutlanmasındaki amaç; basının demokrasiyi korumaktaki rolünü vurgulamak, etik gazeteciliği ön plana çıkarmak ve dünyada basının aşırı sansür edildiği ülkelere bir mesaj göndermek. Bunun yanında gün boyu çeşitli organizasyonlar ile görevini yaparken darp edilen, görev yapması çeşitli yollarla engellenmeye çalışılan gazetecileri korumak ve yetkililere sorumluluklarını hatırlatmak.
Bizler özgür olduğumuz kadar, adil ve cesur olmalıyız, toplumda yeşerecek olan dürüst ve verimli tohumları satırlarımıza, sütunlarımıza ekmeliyiz. Hiçbir siyasi rantın, egemen kuvvetin esiri olmayacağımızı, bu vatan için vatanın bölünmez bütünlüğü ve vatan topraklarında adil ve vicdanlı nesiller yetişmesi için tüm gücümüzle çalışacağız, çalışacağız, çalışacağız…

Bakmadan Geçme