Sami Er, Öğrencilerle Buluştu

Malatya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sami Er, 'Hedefimiz ilimiz ekonomisinin yüzde 65'ini ilgilendiren kayısı ve kayısıya bağlı ekonomiye bir takım açılımlar sağlamaktır' diye konuştu.


Özel Malatya Koleji Anadolu Lisesi Okul Aile Birliğinin davetlisi olarak öğrencilerle söyleşiye katılan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sami Er, yerel yönetimlerde Özel İdare'nin yeri ve yaptığı işler hakkında bir konuşma yaptı.
Malatya Koleji Anadolu Lisesi Konferans salonunda yapılan söyleşiye, Okul Müdürü Ali Seydi Yılmaz, Okul Aile Birliği Başkanı Prof. Dr. İbrahim Gezer, okul aile birliği üyeleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Sami Er söyleşide yaptığı konuşmada, bölgeye ve ülke ekonomisine katkı sunacak olan Temiz ve Yenilenebilir Enerji, toprak ve su kaynakları kullanılarak, Kayısı ve Yaş Meyvenin İç ve Dış Piyasaya Arz Süresinin Uzatılması Projesi'nden bahsederken öğrenciler üzerinde ilgi uyandırdı. 'Bu projenin temel maddesini kayısı oluşturmaktadır' diyen Er, bölgemizde bulunan ve çok kıymet arz eden, Doğanşehir'in Elması, Gündüzbey'in Kirazı, Arapgir'in üzümü de bu projeye dahil edilecektir. Kaysı Malatya vatandaşı
için önemli bir gelir kaynağıdır. Enerji, Toprak ve Su Kaynakları Kullanılarak, Kayısı ve Yaş Meyvenin İç ve Dış Piyasaya Arz Süresinin Uzatılması Projesi: Program otoritesi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı sorumluluğunda yürütülen, Avrupa Birliğine Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı olarak adlandırılan sistem çerçevesinde, Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı kapsamında ilgili bakanlığa sunulan proje ön değerlendirmeyi geçmiş bulunuyor. Sunumu yapılan projenin genel hedefi, Dünyanın Kayısı
Başkenti Malatya için en önemli geçim kaynağı kayısının iç ve dış pazarda hak ettiği ekonomik değeri kazanabilmesi için temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanılarak tesis edilmiş soğuk hava depoları ile depolama, kalibrasyon, ozonlama, paketleme ve işleme yapılarak iç ve dış piyasaya sunulmasıdır.
Sunucu olarak Malatya İl Özel İdaresi'nin hazırladığı, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası, İnönü Üniversitesi, Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü, Güneydoğu Anadolu Bölgesi Meyve İhracatçıları Birliği ve Kayısı Araştırma Geliştirme Vakfı ortaklığı ile yürütülmesi planlanan projemiz; ilimiz ekonomisinin yüzde 65'ini ilgilendiren kayısı ve kayısıya bağlı ekonomiye bir takım açılımlar sağlamaktadır' ifadelerini kullandı.
Er daha sonra, yaptıkları projenin AB hibe fonlarından yararlanması ve sağlayacağı avantajlarla ilgili şu bilgileri verdi:
'Sofralık kayısının raf ömrünü kademeli olarak beş aya çıkarmayı hedeflemektedir.
Sofralık Kayısının ozonlama, kalibrasyon ve paketleme ile ticari değeri artırılacaktır.
Etkin pazarlama ağı ile iç ve dış piyasaya pazarlama imkanları artırılacaktır.
Proje ile İlimizin doğu ve batı bölgelerinde iki adet 3 bin metrekarelik Soğuk Hava Deposu yapılması planlanmıştır.
Yapımı planlanan tesis içerisinde, kalibrasyon ve paketleme üniteleri tesis edilecektir.
Kalibrasyon sonucu niteliği düşük kayısı ve yaş meyve suyu olarak değerlendirilecektir.
Projemizin sürdürülebilirliği için en önemli ihtiyaç kalemi enerji ihtiyacı yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Toprak ve Solar(Güneş Enerjisi)'den karşılanacaktır. Projemizin bütçesi 6 milyon 108 bin Avro'dur. Projenin tamamlanması ile ilk etapta 120 kişi iş imkanına kavuşacaktır. Çalışanların yüzde 80'i dezavantajlı grup kadınlardan seçilecektir. Yenilenebilir Enerji Kaynakları ile Enerji İhtiyacı karşılanacak olan Soğuk Hava Deposunda değerlendirilecek bölgenin referans ürünlerinin, kayısı, elma, kiraz
gibi rekabet gücünü artırmak amacıyla Proje Bölgesinde ve hedef bölge dışında yapılacak tanıtım faaliyetleri olarak planlanmıştır.'

Bakmadan Geçme