Sağlık Sektörü Masaya Yatırıldı
Malatya Kent Konseyi'nin öncülüğünde başlatılan istişare toplantılarının 3.'sü sağlık sektöründe hizmet üreten kurum ve kuruluş temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Kent Konseyi Fethi Gemuhluoğlu Toplantı Salonu'nda Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ın başkanlığında gerçekleştirilen ve yaklaşık 6 saat süren istişare toplantısına, Kent Konseyi Genel Sekreteri Avukat Ali Yıldırım, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kızılay, İnönü Üniversitesi'nin Diş Hekimliği ve Eczacılık Fakültelerinin dekanları, devlet ve özel hastanelerin başhekimleri ve yönetim kurulu başkanları, ilgili sendika vakıf ve oda başkanları katıldı.
Bu istişare toplantılarının kentin geleceğine olumlu manada katkı sağlayacağını belirten Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya'nın bir sağlık şehri olması için kamu ve özel sektörün avantajlı yönlerini ön plana çıkarması gerektiğini, bu doğrultuda şehir sağlık planlarının yapılarak şehirdeki sağlığın geliştirilmesi için ortak akıl çerçevesinde çalışmalar yapılmasının gerekliliğini söyledi.
Kanser ile ilgili Tıp Fakültesi olarak filizlenen çok iyi çalışmalara yaptıklarını belirten Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kızılay, 2023 yılında Türkiye genelinde ilk beş tıp fakültesi arasına girmeyi planladıklarını bu doğrultuda, kanser ve organ nakli konusunda ayrı ayrı hizmet verecek şekilde merkezler açmayı planladıklarını bu anlamda iş adamlarından destek istediklerini belirtti.
Önümüzdeki yıllarda İngilizce Tıp ve Türkçe Tıp bölümleri açmayı planladıklarını belirten Kızılay, 'Turgut Özal Tıp Merkezi olarak Malatya'nın sağlığını planlamak boynumuzun borcudur' dedi.
Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Göknur Aktay ise Malatya Belediyesinin engelliler için yaptığı çalışmaları memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, Malatya'da kadınlara hitap edecek kadın sağlık merkezlerinin kurulmasını önerisinden bulundu. Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı, Prof. Dr. Serkan Polat ise, doku mühendisliği alanında çalışmalar yürüttüklerini, ortak çalışmalarla Malatya'nın daha iyi bir şehir olacağını belirtti.
Malatya'da yapımı devam eden yeni hastanenin bitimiyle birlikte şu anda hizmet veren Devlet Hastanesinin muhafaza edilip farklı bir branşa dönüştürülmesi gerektiğine işaret eden Tabipler Odası Başkanı Mustafa Eroğlu, buranın Kadın Doğum ya da Çocuk Hastanesi olarak hizmet üretmesi önerinde bulundu.
Eroğlu, 'Hastalar üniversite hastanelerine gitmemeli. İlkin Devlet Hastanelerine gitmeli. Orada olmazsa araştırma hastanelerine gitmeli. Herkes ilkin üniversite hastanelerine giderse buralar da bilimsel çalışmaların sekteye uğrar' dedi.
Eczacılar Odası Başkanı Tahir Özelçi, 'Malatya'ya bir Türkiye'de oluşturulacak 13 serbest sağlık merkezlerinden biri Malatya da kurulmalı. Bir komisyon oluşturularak Malatya'nın bir sağlık merkezi olması noktasında rapor hazırlayarak hükümete sunulmalı' dedi.
Diş Hekimleri Odası Başkanı Gökmen Kenan Özdal ise konuşmasında sadece sağlık alanında yapılacak çalışmaların yeterli olmayacağını belirterek İstasyon Caddesi'nde büyük alışveriş merkezlerinin artması ile birlikte ileride trafik sıkışıklığı oluşturacağına işaret etti.
Programın sonunda konuşan Kent Konseyi Genel Sekreteri Avukat Ali Yıldırım, istişare toplantılarının önemine vurgu yaparak, herkesin çocuklarına daha iyi bir şehir bırakmak gibi bir sorumluluğu olduğunu belirtti.