2015 Yılında Bin 976 Defin Yapıldı

Malatya Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı'na bağlı Mezarlıklar Şube Müdürlüğü tarafından verilen mezarlık hizmetleri kapsamında 2015 yılında toplam da bin 976 defin işleminin yapıldığı belirtildi.Konu...

Malatya Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’na bağlı Mezarlıklar Şube Müdürlüğü tarafından verilen mezarlık hizmetleri kapsamında 2015 yılında toplam da bin 976 defin işleminin yapıldığı belirtildi.
Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre, Mezarlıklar Şube Müdürlüğü 2015 yılı içerisinde bin 881 ücretli, 89 ücretsiz, 2 gazi ve 4’te şehit olmak üzere toplam bin 976 defin hizmeti verdi. 2015 yılında ilk kez uygulamaya geçilen çift kat mezarlarda ise 62 adet mezar talebinin yerine getirildiği kaydedildi. Yıl boyunca aile mezar talebi sayısının ise 91 olduğu belirtildi. Şehir Mezarlığı’na defnedilen bin 976 cenazenin haricinde Mezarlıklar Müdürlüğü, 898 cenazeye de yıkama ve kefenleme işlemi yaptı. Yıkama ve kefenleme hizmeti yapılan 898 cenaze, cenaze sahiplerinin isteği doğrultusunda başka il, ilçe, belde ve köylere gönderildi. Ayrıca Güney Kuşak Yolu açma ve genişletme çalışmaları doğrultusunda Kuyuönü Mezarlığı’nda bulunan 2 bin 488 mezar, Şehir Mezarlığı’na nakledilirken, 47 mezar ise başka il ve ilçelere nakledildi. Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Şube Müdürlüğü tarafından 2015 yılında defin haricinde önemli birçok hizmet gerçekleştirildi. Bu kapsamda, ilçe belediyelerine 50 adet taziye çadırı, 450 adet masa ve 2 bin 150 adet plastik sandalye tahsis edilirken, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bazı taziyeler için birden çok olmak üzere 2 bin 750 adet taziye çadırı kurulumu, soba, masa, sandalye ve çay seti ile birlikte ücretsiz olarak tahsis edildi. Yine ilçe belediyelerinin defin hizmetlerinde kullanılması amacıyla 7 bin 500 adet sal taşı ile 2 bin 500 adet baş taşı tahsis edildi. İlçelerdeki bazı mezarlıkların etrafı tel örgü ile çevrildi.
DEFİN ÇADIRI HİZMETE ALINDI
Yine 2015 yılı içerisinde cenaze sahiplerinin yağmurlu ve güneşli havalarda mağduriyet yaşamaması için defin çadır uygulaması başlatılarak, 10 adet defin çadırı alındı. Mezarlık haricinde Malatya’nın en büyük yeşil alanı olma noktasında ilerleyen Şehir Mezarlığı’nda önemli miktarda fidan dikim ve bakım çalışmaları yapıldı. Defin işlemi tamamlanan yaklaşık bin dönümlük alanda çam ağaçları ve güllerin budama/bakım çalışmaları yapılırken, Şehir Mezarlığı ile birlikte mahalle mezarlıklarına toplamda 20 bin dolayında çam fidanı dikimi yapıldı. Ayrıca şehir merkezindeki tüm mezarlıkların bakım, temizlik ve ağaç sulama işlemleri de gerçekleştirildi. İdari bina ile morg ve gasilhane bölgesine ise 5 bin dolayında mevsimlik çiçek dikimi gerçekleştirildi.
“ACILAR PAYLAŞILDIKÇA AZALIR”
Malyatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, ölüm durumunun insanların en acılı günlerinden birisi olması nedeniyle böyle durumlarda vatandaşların yanında olduklarını belirtti. Acıların paylaşıldıkça azaldığını kaydeden Çakır, “Her canlının bir gün öleceği hakikatini bilmemize rağmen, bir yakınımızın veya sevdiğimizin vefatı halinde büyük acılar yaşıyoruz. Cenazesi olan insanlarımız bir taraftan acısını yaşarken, bir taraftan da acısına ortak olmak için gelen misafirleriyle ilgilenmek zorunda kalıyor. Büyükşehir Belediyesi olarak cenazesi olan vatandaşlarımızın acılarını hafifletmek, onların acılarına ortak olmak amacıyla Mezarlıklar Şube Müdürlüğümüz kanalıyla onlara yardımcı oluyoruz. Cenaze anından itibaren, gerek defin ve gerekse taziye durumunun bitimine kadar hemşehrilerimizin yanında oluyoruz. Türkiye’nin ve bölgenin örnek mezarlıklarından birisi olan Şehir Mezarlığımız, verilen hizmetlerle de Türkiye’de örnek durumundadır. Bu bakımdan 2015 yılında önemli hizmetler gerçekleştiren Mezarlıklar Müdürlüğümüz, birçok yeni uygulama ile de hizmet ağını genişletmiştir. Bu vesile ile vefat eden vatandaşlarımızı rahmetle anıyor, mezarlık hizmetlerimizin bundan sonra da aynı şekilde artarak devam edeceğini belirtmek istiyorum” diye konuştu.

Bakmadan Geçme